Mariborska Nadškofijska Karitas se sooča s praznimi skladišči

Foto: Freepik

Mariborska Nadškofijska Karitas se sooča s praznimi skladišči in povečano potrebo po pomoči

V skladiščih Nadškofijske Karitas Maribor vlada pomanjkanje, saj so ta zaradi velike stiske med socialno ogroženimi skorajda prazna, opozarja predsednik humanitarne organizacije Branko Maček in poudarja, da še vedno čakajo na pomoč Evropske unije, ki je bila že lani občutno zmanjšana zaradi rasti cen hrane.

Prvi meseci leta so pokazali, da potreba po pomoči narašča. V svetovalni pisarni Nadškofijske Karitas Maribor so samo v prvih dveh mesecih obravnavali 776 prošenj za pomoč, razdelili so 612 prehranskih in higienskih paketov, 247 posameznikom pa so pomagali s plačilom položnic. Kljub temu, da so v letu 2023 s programi Nadškofijske Karitas pomagali 2900 ljudem in prek celotne mreže mariborske Karitas 16.850 ljudem, je to sedem odstotkov manj kot leto prej. Maček povezuje zmanjšanje števila prejemnikov pomoči s precej manjšo količino hrane, pridobljene iz evropskih virov.

Kljub enakim finančnim vložkom je bila količina hrane, namenjene najbolj socialno ogroženim, zmanjšana z 445 ton na 295 ton. Predsednik organizacije opozarja na nujnost dodatne podpore države, da bi ohranili obseg pomoči. Kljub vsemu so v preteklem letu uspeli razdeliti 1030 ton različne humanitarne pomoči, kar je več kot leta 2022.

Potreba po pomoči ostaja visoka

Potreba po pomoči ostaja visoka, saj se za podporo obračajo tako brezposelni prejemniki denarne socialne pomoči kot zaposleni z nizkimi dohodki in upokojenci, ki težko preživijo z osnovnimi sredstvi. Nadškofijska Karitas Maribor se sooča z velikimi izzivi in poziva k skupnim prizadevanjem za pomoč tistim v stiski.

“Prihajajo pa tudi družine in posamezniki, ki doslej še niso potrebovali naše pomoči. Potrebno bo poiskati rešitve na višjih ravneh, saj Karitas in ostale dobrodelne organizacije ne moremo pokrivati vsega tistega, kar bi morali početi na državni ravni. Ne vem, kako dolgo bomo še lahko dajali potuho državi z vzdrževanjem socialnega miru.” 

Branko Maček

Povečano število prošenj za pomoč in razširjenost zdravstvenih težav med iskalci podpore so ključni izzivi, s katerimi se sooča Nadškofijska Karitas Maribor. Organizacija opaža, da poleg materialne pomoči mnogi potrebujejo tudi duševno podporo, kar jih spodbuja k organizaciji informativnih, razbremenilnih in svetovalnih pogovorov. Lani je bilo zabeleženo skoraj 14-odstotno povečanje prošenj za pomoč, kar je privedlo do maksimalne zasedenosti vseh njihovih programov. V zavetišču Sveti Martin nudijo prenočišče 24 brezdomcem, Ljudska kuhinja Betlehem dnevno razdeli okoli 60 kosil, projekt Donirana hrana vsak pa dan podpre okoli 250 ljudi.

Zaradi velike stiske Nadškofijska karitas Maribor poziva k solidarnosti v akciji Stiska 2024, preko katere lahko ljudje prispevajo z nakazilom ali SMS-sporočilom. Z zbranimi sredstvi v višini skoraj 27.000 evrov so lani pomagali 593 družinam in posameznikom. Poleg tega so organizirali zbiranje izdelkov v skupni vrednosti 30.000 evrov in načrtujejo zbiranje hrane pred trgovinami Hofer od 15. do 23. marca, da bi podprli socialno ogrožene.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik