Mariborski župan vložil tožbo proti mestnemu svetu

ByA.K.

26. januarja, 2024 , ,
Foto: Zajem zaslona

Mariborski župan vložil tožbo proti mestnemu svetu

Mariborski župan Saša Arsenovič je vložil upravni spor proti mestnemu svetu, ki mu je nedavno odvzel ustanoviteljske pravice v Javnem holdingu Maribor ter jih prenesel nase. To je prvi takšen primer v zgodovini mesta, kjer župan toži mestni svet.

Po poročanju časnika Večer je župan Arsenovič vložil upravni spor, ker verjame, da bo upravno sodišče odločitev mestnega sveta razveljavilo. Na mariborski občini so za STA potrdili, da gre za vložitev upravnega spora, ki jo je župan že napovedal. Mestni svetniki so v decembru izglasovali odvzem ustanoviteljskih pravic županu v Javnem holdingu. Arsenovič je sicer trdil, da je to nezakonito. Svetniki iz Gibanja Svoboda, SDS, LPR in Stranke mladih – Zeleni Evrope so vztrajali pri tolmačenju zakonodaje. Trdijo tudi, da je njihov predlog popolnoma zakonit. Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope je dejal: “To, kar mi počnemo, ni le možno, ampak tudi edino zakonito.”

Arsenovič je ob sprejetju odločitve o prenosu ustanoviteljskih pravic napovedal, da bo vložil upravni spor. Meni namreč, da odločitev mestnega sveta ni skladna z zakonom o lokalni samoupravi in statutom občine, ki ne dodeljujeta mestnemu svetu pristojnosti izvajanja nalog skupščine. Omenjena pravica namreč pripada županu.

V tožbi župana se trdi, da je mestni svet z motnim sprejetjem spremembe odloka kršil zakon o lokalni samoupravi in zakon o javnih financah ter statut občine. Sprememba odloka je prenesla na mestni svet odločanje o sprejetju letnega poročila, ukrepih za nadzor dela direktorja, postavitvi prokurista, zastopanju holdinga v sodnih postopkih proti direktorju in drugih zadevah.

Hkrati je županova pooblaščenka vložila predlog za izdajo začasne odredbe, ki bi zadržala izvajanje spremembe odloka do odločitve sodišča. Ta sprememba naj bi stopila v veljavo v začetku februarja.

Poteza iz obupa

Mestni svetniki, ki so podprli spremembo, so ogorčeni nad županovo tožbo. V svetniški skupini LPR menijo, da gre za “županovo potezo iz obupa, ki dokazuje, kako je holding za župana ključnega pomena za črpanje občinskega premoženja, in še en dokaz, da želi o vsem odločati izključno on.” Pričakujejo, da bo župan sam kritiziral stroške za najem odvetnikov in pravnih mnenj.

V Stranki mladih – Zeleni Evrope pa tožbo razumejo kot poskus župana, da nagaja mestnemu svetu in se upira transparentnosti in gospodarnosti delovanja Javnega holdinga Maribor. Hkrati so razočarani, da župan, ki je zagovarjal podražitve vrtcev in komunalnih storitev zaradi pomanjkanja sredstev, zdaj najde sredstva v proračunu za najemanje odvetnikov in naročanje pravnih mnenj za tožbo proti mestnemu svetu.

Na županovi listi Arsenovič za Maribor pa županovo potezo podpirajo. Potezo vidijo kot možnost za razjasnitev problematike. Vodja svetniške skupine Aljaž Bratina je dejal: “Dodatno smo razočarani, da isti župan, ki neutrudno sili mestni svet v podražitve vrtcev, komunalnih storitev…, zaradi pomanjkanja denarja hkrati brez težav najde v istem proračunu sredstva za najemanje odvetnikov in naročanje pravnih mnenj v tožbi proti mestnemu svetu.”

Predsednik SD Maribor Damjan Cvetko meni, da je trenutna situacija, v kateri se mestni svet in župan spopadata pred sodišči, resna težava za mesto. Škodi namreč njegovemu ugledu in političnemu zaupanju. Cvetko: “Zdaj se sredstva, ki bi lahko šla za obnovo vrtcev, šol in infrastrukture, porabljajo za odvetniške storitve, pravna mnenja in sodne takse v tožbi proti samemu sebi. Ta pristop občanom ne prinaša koristi in zmanjšuje razpoložljiva sredstva za razvoj mesta. Sredi napovedanih podražitev se takšne odločitve zdijo kot posmeh občankam in občanom,.”

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24