Marine Le Pen vodi v anketah pred francoskimi parlamentarnimi volitvami

Marine Le Pen [Foto: Wikimedia/Rémi Noyon]

Marine Le Pen vodi v anketah pred francoskimi parlamentarnimi volitvami

Francoska stranka Nacionalni zbor, ki jo vodi Marine Le Pen, glede na ankete pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, vodi pred Ljudsko fronto in sredinsko stranko predsednika Emmanuela Macrona.

Inštitut IFOP je v anketi za radiodifuzno skupino TF1 in Le Figaro sporočil, da bi Nacionalni zbor (RN) prejel 34 odstotkov glasov. Ljudska fronta je dosegla 29 odstotkov, Macronov blok Zajedno pa 22 odstotkov. Druga anketa Harris Interactive, izvedena za radio RTL, M6 TV in revijo Challenges, je pokazala rezultat 33 odstotkov za RN, 26 odstotkov za levico in 21 odstotkov za Macronov tabor.

Simulacija državnega glasovanja ne omogoča neposredne napovedi razmerja moči v naslednji francoski državni skupščini, saj volitve 30. junija in 7. julija potekajo večinsko v dveh krogih v vsakem okrožju. Vendar pa je Harrisova anketa podala grobe projekcije in za RN in njene zaveznike napovedala 235 do 280 sedežev. Slednje bi bilo sicer manj od 289, potrebnih za absolutno večino, vendar bi to pomenilo daleč največji blok.

[Vir: Hina]; Foto: Wikimedia/Rémi Noyon

Ne spreglejte…

Bardella za premierja: Podpora Ukrajini, a brez francoskih vojakov

Jordan Bardella je skupaj z Marine Le Pen, vodjo Nacionalnega zbora, izrazil svojo zavezanost podpori Ukrajini z zagotavljanjem streliva in obrambne opreme, vendar je odločno zavrnil pošiljanje francoskih vojakov ali raket dolgega dosega v Ukrajino, če bo imenovan za premierja.

“Moje stališče se ni spremenilo, podprli bomo Ukrajino z zagotavljanjem obrambne opreme, streliva, operativne logistične podpore in obrambnega orožja, da se bo lahko zaščitila in obdržala frontno črto,” je dejal Bardella. “Za razliko od predsednika Emmanuela Macrona sem proti pošiljanju francoskih enot in vojakov v Ukrajino,” je dodal ter označil prisotnost francoskih vojakov v Ukrajini kot “rdečo črto”.

Bardella je izključil možnost pošiljanja raket dolgega dosega, ki bi lahko dosegle rusko ozemlje. Pariz in Kijev trenutno zaključujeta načrte za pošiljanje zahodnih inštruktorjev, vključno s Francozi, v Ukrajino. Vendar bi ti načrti lahko bili ogroženi, če bi Nacionalni zbor vstopil v francosko vlado po predčasnih volitvah, ki jih je sklical Macron kot odgovor na hud poraz njegove stranke na volitvah v EU, kjer je Nacionalni zbor dosegel izjemen uspeh. Volitve bodo potekale 30. junija in 7. julija… več tukaj.