Mark Rutte imenovan za novega generalnega sekretarja Nata

ByAna Koren

26. junija, 2024 ,
Mark Rutte [Foto: Wikimedia/Svetovni gospodarski forum]

Mark Rutte imenovan za novega generalnega sekretarja Nata

Zveza Nato je danes izbrala nizozemskega premierja Marka Rutteja za svojega novega generalnega sekretarja, v času, ko vojna v Ukrajini divja na njegovem pragu in ko vlada velika negotovost glede prihodnjega položaja ZDA do čezatlantskega zavezništva.

Veleposlaniki držav članic Nata so se v sredo na zasedanju na sedežu zavezništva v Bruslju odločili, da za naslednjega generalnega sekretarja imenujejo Nizozemca Rutteja. Rutte bo funkcijo nastopil 1. oktobra letos.

“Severnoatlantski svet je v sredo sklenil, da za prihodnjega generalnega sekretarja Nata imenuje Nizozemca Marka Rutteja, ki bo nasledil Jensa Stoltenberga,” so sporočili iz Nata.

Dolgoletni nizozemski premier bo položaj prevzel 1. oktobra, ko se izteče mandat Norvežanu Jensu Stoltenbergu. S to odločitvijo Severnoatlantskega sveta je bilo vprašanje imenovanja novega generalnega sekretarja umaknjeno z dnevnega reda prihajajočega vrha Nata, ki bo sredi prihodnjega meseca v Washingtonu.

Generalni sekretar Nata je izvoljen s soglasjem vseh članic

Generalni sekretar Nata je izvoljen s soglasjem vseh članic. Mesto generalnega sekretarja tradicionalno pripada nekomu iz evropskih držav članic, medtem ko je načelnik vojaškega štaba Američan. Ruttejevo imenovanje je postalo formalnost. Njegov edini tekmec za položaj, romunski predsednik Klaus Iohannis, se je namreč umaknil iz tekme, potem ko mu ni uspelo pridobiti podpore zaveznikov.

Rutte je dejal, da se zelo veseli prevzema funkcije. “Zavezništvo je in bo ostalo temelj naše kolektivne varnosti. Vodenje te organizacije je dolžnost, ki je ne jemljem zlahka,” je sporočil na platformi X.

Takoj ko je lani izrazil zanimanje za položaj, je Rutte pridobil podporo ključnih članic Nata. Podprle so ga tudi ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Drugi so bili bolj zadržani, predvsem vzhodnoevropske članice, ki so menile, da mora ta dolžnost prvič pripasti nekomu iz njihove regije. A na koncu so ga podprli.

Rutte je oster kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina in neomajen zaveznik Ukrajine. Stoltenberg je dejal, da toplo pozdravlja njegovo izbiro za svojega naslednika. “Mark je pravi čezatlantik, močan vodja, ki gradi soglasje,” je dejal. “Vem, da prepuščam Nato v dobrih rokah.”

Rutte bo moral na čelu Nata ohraniti zavezniško podporo Ukrajini v vojni proti ruski invaziji, a tudi preprečiti, da bi se Nato neposredno vključil v vojno. Spopasti se bo moral tudi z možnostjo vrnitve Donalda Trumpa v Belo hišo po novembrskih predsedniških volitvah, ki je zelo skeptičen do čezatlantskega zavezništva in dvomi o pripravljenosti Amerike pomagati drugim članicam, če bodo napadene.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Svetovni gospodarski forum