Mark Rutte je novi generalni sekretar Nata

ByAna Koren

20. junija, 2024 ,
Mark Rutte [Foto: Wikimedia/Svetovni gospodarski forum]

Mark Rutte je novi generalni sekretar Nata

Odhajajoči nizozemski premier Mark Rutte bo novi generalni sekretar Nata, potem ko se je vseh 32 članic zavezništva strinjalo, da nasledi Jensa Stoltenberga, poroča Politico.

Po podpori Madžarske in Slovaške je danes tudi Romunija potrdila, da bo glasovala za Rutteja. Romunski predsednik Klaus Johannis je umaknil svojo kandidaturo za predsednika Nata. Na seji vrhovnega sveta za nacionalno obrambo je Johannis povedal, da je zaveznice v Natu obvestil o umiku svoje kandidature. Politico poudarja, da Rutte prihaja na čelo Nata v kritičnih časih.

“Mislim, da je jasno, da smo v zavezništvu blizu zaključka, da bodo zavezniki izbrali naslednjega generalnega sekretarja. Mislim, da je to dobra novica,” je dejal Stoltenberg v torek v Washingtonu.

Prevzem funkcije mesec dni pred ameriškimi volitvami

Rutte bo funkcijo prevzel 2. oktobra, le mesec dni pred volitvami v ZDA, ki bodo pomembno vplivale na prihodnost tega vojaškega zavezništva. Nato namreč služi kot najuspešnejši branik vzhodne Evrope proti ruski agresiji, poroča Politico.

Nekdanji predsednik ZDA in sedanji republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je obljubil, da bo ostal v Natu, a je zagrozil, da bo v primeru ponovne izvolitve prekinil pomoč ZDA Ukrajini.

Rutte se je za novega vodjo Nata boril od lanskega novembra in je veljal za favorita. Njegovo imenovanje prihaja v obdobju, ko Nato išče načine za krepitev svoje enotnosti in odpornosti v luči naraščajočih globalnih izzivov.

Portal24; Foto: Wikimedia/Svetovni gospodarski forum