Mark Rutte močan kandidat za novega generalnega sekretarja Nata

Mark Rutte [Foto: Wikimedia/Svetovni gospodarski forum]

Mark Rutte močan kandidat za novega generalnega sekretarja Nata

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes izjavil, da je odhajajoči nizozemski premier Mark Rutte zelo močan kandidat za njegovega namestnika. Rutte je sicer dobil podporo Madžarske in Slovaške, vendar se sooča z nasprotovanjem Romunije. Položaj si namreč želi tudi romunski predsednik Klaus Iohannis.

Nato sprejema odločitve s soglasjem, kar pomeni, da mora kandidat dobiti podporo vseh 32 zaveznic. Nizozemska televizija NOS je poročala, da bo Rutte nasledil Stoltenberga, ki se bo oktobra po skoraj desetih letih umaknil s čela zavezništva. Reuters te novice od Nata ni uspel potrditi.

Postopek se bliža koncu

Stoltenberg je na novinarski konferenci z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v Washingtonu dejal, da se proces odločanja bliža koncu. “Mislim, da je očitno, da smo v zavezništvu zelo blizu zaključku izvolitve novega generalnega sekretarja. In mislim, da je to dobra novica,” je povedal. “Mark Rutte je zelo močan kandidat. Ima veliko izkušenj kot predsednik vlade, je tesen prijatelj in sodelavec, zato močno verjamem, da bo zavezništvo zelo kmalu sprejelo odločitev o mojem nasledniku.”

Madžarska podprla Rutteja

Madžarska je podprla Rutteja po srečanju madžarskega premierja Viktorja Orbana s Stoltenbergom prejšnji teden. Na srečanju sta se dogovorila, da Madžarska ne bo blokirala odločitve Nata o podpori Ukrajini, vendar tudi ne bo aktivno sodelovala. “Premier Mark Rutte je potrdil, da v celoti podpira ta dogovor in bo tako nadaljeval, če bo postal naslednji generalni sekretar Nata,” je Orban sporočil na platformi X. “V luči te obljube je Madžarska pripravljena podpreti kandidaturo premierja Rutteja za generalnega sekretarja Nata.”

Postopek izbire novega generalnega sekretarja se tako približuje koncu, pri čemer Stoltenberg verjame, da bo zavezništvo kmalu sprejelo odločitev, ki bo koristna za vse.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Svetovni gospodarski forum