Maroko Več kot 2100 žrtev po smrtonosnem potresu

Preživeli najsmrtonosnejši potres v Maroku v več kot šestih desetletjih, se po potresu soočajo z neživljenjsko stvarnostjo. Njihov boj za preživetje pa postaja težji in težji. Iščejo hrano, vodo in zatočišče, medtem ko reševalci nadaljujejo iskanje pogrešanih. Število žrtev se je zdelo neizmerno visoko, preseglo 2100 in še vedno se je bati, da bo še naraslo.

V številnih odročnih vaseh v Visokem Atlasu, kjer so naselja pogosto oddaljena, so prebivalci občutili razdejanje potresa z magnitudo 6,8, ki jih je prizadel pozno v petek. Reševalne ekipe so se trudile premagati težave, ki jim jih je povzročila razgibana pokrajina in porušene hiše.

Državna TV poroča, da se je število smrtnih žrtev povzpelo na 2122, ranjenih je 2421 ljudi. Maroška vlada je dejala, da bo sprejela pomoč drugih držav in si prizadevala za njeno usklajevanje.

Škoda, ki jo je potres povzročil maroški kulturni dediščini, je postala še bolj očitna, ko so lokalni mediji poročali o zrušitvi zgodovinsko pomembne mošeje iz 12. stoletja. Potres je poškodoval tudi dele starega mestnega jedra Marakeša, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

V vasi Moulay Brahim, 40 km južno od Marakeša, so prebivalci izpod ruševin z golimi rokami izkopavali mrtve. Pobočje hriba nad vasjo je postalo grobišče, kjer so prebivalci pokopali žensko in njenega sina. V majhno kliniko so pripeljali 25 trupel.

Mnoge hiše, zgrajene iz blatnih opek, lesa ali cementa, so se enostavno sesule, kar je pripeljalo do najhujše potresne tragedije v Maroku od leta 1960, ko je potres zahteval najmanj 12.000 življenj.

Za pomoč pri reševanju je bila aktivirana tudi maroška vojska, ki je že postavila šotore za brezdomce. Večina trgovin je poškodovana ali zaprta, prebivalci pa so se borili za osnovne potrebščine.

Pomoč

Španska, britanska in katarska pomoč je že prispela, medtem ko so ZDA, Francija in Turčija ponudile svojo pomoč. Ameriški predsednik Joe Biden je izrazil sožalje in ponudil vso potrebno pomoč, strokovnjaki za nesreče iz ZDA pa so že prispeli v Maroko.

Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) je izrazila skrb za ljudi, ujete pod ruševinami in čakala na povabilo Maroka za pomoč.

Papež Frančišek bo molil za žrtve, prav tako je izrazil solidarnost z žrtvami. Maroko je razglasil tridnevno žalovanje, kralj Mohamed VI pa je pozval k molitvam za mrtve v mošejah po državi.

Foto: Zajem zaslona

Portal24