Marta se ne strinja

ByA.K.

15. avgusta, 2022
@Johanca_4me (Foto: Twitter)
Marta se ne strinja

»Ne strinjam se! Ljudje morda bežijo … Češko predsedstvo bo predlagalo prepoved vizumov za Ruse na ravni Evropske unije,« je na Twitter zapisala novinarka, zaposlena na RTV Slovenija.

Razumem, da se ne strinja. Saj se vendar ne moremo vsi in vedno povsod v vsem strinjat. Problem je v tem, da se ne predlaga prepoved vizumov kar povprek in za vse, kot glede na zapis, po mojem mnenju, to želi predstaviti novinarka Marta Razboršek.

Tudi v prispevku, ki ga je novinarka pripela, je lepo navedeno, da je govora o turističnih vizumih. Zato se mi zdi nesprejemljivo, da novinarka na tviterju namiguje, da se tistim, ki bežijo, to omejuje. Glede na zapis bi z lahkoto predvidevala, da novinarka prispevka ni prebrala. No, če ga pa je in je zapis nastal kljub temu, pa Bog pomagaj. Od novinarjev namreč sama pričakujem, da premorejo vsaj osnove bralnega razumevanja. Drugače, razen, če gospa novinarka zavaja namerno, je njen zapis težko razumeti.

Novinarka je pri svoji interpretaciji vztrajala tudi, ko so jo ljudje opomnili, da lahko Rusi vseeno prosijo za azil. Novinarka se je odzvala z besedami, da morajo najprej priti na neko ozemlje, potem pa lahko zaprosijo.

In kje je problem? Pojdi do meje in prosi za azil.

Naj spomnim, da je tudi sam predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski v pozivu, naj se Rusom ukine vizume s katerimi dopustujejo po Evropi, povedal, da ukrep za tiste, ki bežijo, ne velja. Gre se torej le in zgolj zato, da ne bi mogli dopustovat.

Iz vojne na dopust in nazaj?

A se komu res zdi normalno in OK, da so vkorakali v Ukrajino, uničili mnoga življenja, jih mnogo vzeli, tudi na svoji strani, ampak, ker je pa poletje, pa dopust mora biti?

Ne gre to tako. Če je vojna je vojna za vse in če znajo delati “sranje”, naj trpijo tudi posledice.

Posledice vojne čutimo vsi, predvsem na denarnicah. Cene so se zaradi manjka žit in plina precej dvignile. Menim, da lahko marsikateri dvig cen pripišemo vojnemu dobičkarstvu. Sploh glede na dobičke, ki jih kujejo distributerji energentov.

Ostale podražitve so le odraz dviga cen slednjih. V Sloveniji se s krizo, odkar imamo vlado Roberta Goloba, spopadamo v čistem nasprotju kot ostali svet, se pravi kontra zdravi pameti.

Dvigajo se davki, nekateri se vračajo, plače se bodo zaradi tega, ker je nova vlada ustavila davčno reformo Janševe vlade, nižje.

Ampak, hej ljudje, ne obupovati, tukaj je podjetje April 8, ki nam bo na 14 dni povedalo kje kaj kupiti, da bo lažje. Jp, prav ste prebrali, vlada nam niža plače, viša davke, a je hvala Bogu toliko prijazna, da nam bo svetovala kje naj kupimo ceneje moko, olje, mleko, testenine… Zelo prijazno od njih, kajne?

Kje so protesti?

In zakaj ljudje ne norijo po ulicah? Preprosto, ker se o tem ne poroča. Te življenjsko pomembne stvari so kar naenkrat neka obrobna in celo zamolčana tema.

Če ljudem ne poveš, ne vedo. Bodo pa ljudje, tudi tisti, ki smo vedeli kaj nas z Golobom čaka, novo politiko kmalu čutili v denarnicah. Zdaj vlada večinskim medijem in novinarjem ljuba politična opcija, o slabih rečeh se torej ne poroča, pa tudi, če ljudje kamne jedo… oni plešejo in se imajo fajn.

Začarani krog

Priložena fotografija je zajem zaslona zapisa mestnega svetnika MOL Janeza Starihe na tviterju, ki ne le, da Janšo označi za fašista, ampak se ob tem, sklicujoč se na prispevek portala Necenzurirano, verjetno še zlaže.

Pravi, da gre za grob poseg v naravo. Za to pa naj bi bil kriv kader, ki ga je nastavil Janša in posledično je, glede na zapis Starihe, Janša fašist.

Zakaj sem napisala, da se je mestni svetnik verjetno še zlagal? Ja, ker tudi ne tako ostro oko takoj opazi, da lokacija posnetka ne deluje ista. Vsaj glede na lego hriba/gore v ozadju ne. In, ker je to portal Necenzurirano, je le še vprašanje časa, kdaj bodo tako zavajajoč članek, ki je spisan le zato, da se pljuva po Janezu Janši, povzelo še ostalih 80 odstotkov medijev. Nenazadnje, s povzemanjem tako zavajajočih zapisov konec dneva da legitimiteto, reci piši, tudi RTV Slovenija.

Za konec

Kar sem skozi pisanje želela povedati in nazorno pokazati je, zakaj ljudje tipa Golob tako lahko zmagajo in zakaj je sovraštvo do Janeza Janše tako zelo globoko.

Zaradi zavajanja medijev. Zaradi novinarjev, ki s pisanjem manipulirajo v dobro politični strani, ki jim je blizu. In nenazadnje… ali se takšnemu manipuliranju sploh lahko reče novinarstvo in obveščanje javnosti?

Johanca

Opomba: stališča avtorice niso nujno tudi stališča uredništva.