Martinova gos, polnjena z jurčki in ajdovo kašo

ByAna Koren

12. novembra, 2022
Martinova gos, polnjena z jurčki in ajdovo kašo

Martinova gos, polnjena z jurčki in ajdovo kašo. Obstaja veliko razlag, zakaj se na martinovanje pripravlja pečena gos. Najbolj razširjena je tista, po kateri so gosi izglasovale izdajo svetnika, ki se je skril v njihovem bivališču, pred ljudmi, ki so se ga odločili postaviti na škofovo mizo. Za pripravo jedi boste porabili tri ure in pol (za marinado gosi pa 12 ur). Navedene količine sestavin zadostujejo za šest porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Gos:

  • 1 gos (3-4 kg)
  • sol
  • poper
  • 1 liter suhega belega vina
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 400 ml piščančje juhe

Nadev:

  • 80 g posušenih jurčkov
  • 200 g ajde
  • 500 ml vode
  • 2 čebuli
  • 1 korenček
  • 2 žlici olja
  • sol
  • poper

Postopek priprave:

Marinada

Gos temeljito operite znotraj in zunaj ter osušite s kuhinjskimi brisačkami. Z nožem odstranite odvečno maščobo, nato pa gos znotraj in zunaj natrite s soljo in poprom.

Gos položite v primerno posodo in jo zalijte z belim vinom. Pustite 10-12 ur, da se marinira v hladilniku. V tem času gos večkrat obrnite.

Nadev

Jurčke pustite približno 20 minut namakati v 0,5 l vrele vode, nato jih dobro odcedite in drobno nasekljajte.

V segreti ponvi brez olja med nenehnim mešanjem 3-4 minute pražite ajdo.

Ajdo dajte v lonec, zalijemo z vodo in pustite, da zavre. Ogenj zmanjšajte na najnižjo stopnjo, nato pa ajdo kuhajte približno 7-8 minut.

Čebulo olupite in narežite na kocke. Korenček olupite, operite in na drobno naribajte.  

V ponvi segrejte olje in pražite čebulo 2-3 minute, nato dodajte korenček in pražite še 2-3 minute.

Zelenjavi dodajte gobe in dušite še 4-5 minut.

Dodajte kuhano ajdo, sol in poper po okusu. Dobro premešajte in kuhajte 4-5 minut. Ugasnite ogenj in pustite, da se nadev ohladi.

Z nadevom nadevajte gos, vendar ne pretesno, ker se zmes med peko še napihne. Odprtino lahko zaprete z lesenimi nabodali. Del nadeva lahko porinete pod kožo na prsih in bedrih.

Peka gosi

Dva korenčka in dve čebuli na grobo narežite in ju enakomerno razporedite po pekaču.

V pekač vlijte 400 ml piščančje juhe, nato pa gos pokrijte z aluminijasto folijo.

Gos postavite na najnižjo rešetko v pečico, ogreto na 180°C, in pecite 40-50 minut.

Med pečenjem gosje krače večkrat prebodite z lesenim nabodalom, da odteče maščoba.

Temperaturo pečice zmanjšajte na 170°C, odstranimo alu folijo in gos obrnite on polijte s stopljeno maščobo.

Gos pecite še približno 2 uri in vsake toliko prelijte z maščobo z dna pekača. Če začne gos preveč temneti, jo pokrijte s peki papirjem ali alu folijo.

Gos lahko postrežete ob domačih mlincih, pečenem krompirju in dušenem rdečem zelju.

Foto: iStock