Masaža in sindrom karpalnega kanala

ByAna Koren

8. maja, 2023

Masaža in sindrom karpalnega kanala

Preprosto povedano, sindrom karpalnega kanala je vnetje ali ukleščenje živcev v karpalnem kanalu sprednjega dela zapestja, kar lahko povzroči bolečino in otrplost.  Simptomi karpalnega kanala vključujejo otrplost in mravljinčenje v roki, težave pri prijemanju ali prenašanju predmetov in včasih bolečino v roki.

Vzroki za sindrom karpalnega kanala so pogosto povezani s ponavljajočimi se gibi, kot je na primer celodnevno delo za računalnikom, čeprav lahko pridejo v poštev tudi drugi dejavniki.  Karpalni kanal se najpogosteje obravnava kot ponavljajoča se obremenitev ali poškodba zaradi prekomerne obremenitve, vendar lahko k simptomom prispevajo tudi genetika in bolezenski procesi.

Zdi se, da sta pretirano upogibanje in iztegovanje zapestja najbolj priljubljena teorija o vzroku sindroma karpalnega kanala. Pomembno vlogo pa lahko igra tudi dednost, sladkorna bolezen in revmatoidni artritis, če naštejemo le nekatere, igrajo vlogo.

Kako lahko pomaga masaža?

Obstaja več načinov, kako lahko masaža pomaga ljudem, ki imajo sindrom karpalnega kanala. Čeprav je lahko velik del poudarka na predelu zapestja, je lahko, tako kot pri drugih težavah, vključenih več kot ena struktura. Nekateri maserji zato izvajajo masažo celega telesa in sicer s koncentracijo na zapestju. Verjamejo namreč, da je karpalni kanal zelo redko izključno problem zapestja. Menijo, da če ima stranka sindrom karpalnega kanala, je verjetnost, da druge mišice niso v ravnovesju, približno 100-odstotna.

Roka je običajno v torzijskem vzorcu, ki je prisoten v preostalem delu telesa. Pri bolnikih s sindromom karpalnega kanala se običajno pojavi notranja rotacija rame in roke. Ker živec, ki zagotavlja občutek v karpalnem kanalu, izvira iz predela vratu in ramen, menijo, da je pomembno sprostiti morebitne ‘vozle’ vzdolž celotne živčne poti.

Z uporabo podrobnega dela globokih tkiv, ki sprosti napetost, adhezije in sprožilne točke v mehkem tkivu rame, celotne roke in dlani, maser dela tako, da ramo in roko izvleče iz notranje rotacije. Uporablja pa se tudi tehnika ortopedske masaže, kot je miofascialno sproščanje z odstranjevanjem, stiskanjem in aktivnim delovanjem.

Število masaž, ki jih za olajšanje potrebuje stranka, se seveda razlikuje. Največkrat je odvisno od tega, kako resna je težava. 

Večina maserjev se strinja, da bi morale stranke že po prvi seji občutiti nekaj olajšanja. Večina strank po prvi masaži že občuti olajšanje. Običajno traja tri do pet seans masaž, da dobimo dolgoročne rezultate, včasih več, včasih manj.

Pri olajšanju težav je treba upoštevati, da olajšanje ne pomeni popolne rešitve simptomov.

Eden največjih dejavnikov glede časa, ki ga stranke, da najdejo olajšanje potrebujejo, se vrti okoli časa, ki so ga preživeli s  simptomi. Splošno velja, da dlje kot je oseba brez zdravljenja, dlje traja, da si na splošno opomore.

Vir