Masaža ob skoliozi: metode in koristi

ByAna Koren

4. aprila, 2023

Masaža ob skoliozi: metode in koristi

Kakšne so koristi masaže ob skolioze? Če imate skoliozo, ste morda že navajeni na bolečine v hrbtu in togost, ki izhajata iz ukrivljenosti vaše hrbtenice. Masaža je metoda, ki se pogosto uporablja za boj proti bolečinam v hrbtu, toda ali lahko masaža pomaga posebej bolnikom s skoliozo?

Odgovor je da, čeprav masaža očitno ne more pozdraviti skolioze. So pa lahko specializirani masažni tretmaji učinkoviti za zdravljenje bolečine, ki nastane zaradi nepravilnega položaja hrbtenice.

Vrste masaže ob skoliozi

Masaža skolioze ne ustavi ali obrne ukrivljenosti hrbtenice, lahko pa je odlična pri obvladovanju bolečin. Masaže so ob skoliozi postale priljubljene predvsem zaradi svoje sposobnosti zmanjšanja, včasih precej hude bolečine v hrbtu, ki se včasih pojavi kot posledica skolioze.

Obstaja pet posebnih metod masaže, ki dokazano olajšajo bolečino ob skoliozi:

Kranialno-sakralna terapija

Masaža deluje tako, da nežno stimulira omejeno tkivo okoli hrbtenice. Ta masažna terapija lahko pomaga izboljšati funkcionalnost hrbtenice in zmanjša otrdelost in bolečine v hrbtu bolnika.

Masaža globoke tkivne skolioze

Običajno povezana z lajšanjem bolečin v hrbtu, masaža globokega tkiva deluje tudi pri tistih, ki trpijo za skoliozo. V kombinaciji z raztezanjem in živčno-mišično terapijo lahko ta globoka masaža zmanjša bolečine v hrbtu s povečanim pretokom krvi v hrbet, kar posledično podaljša zategnjene mišice.

Švedska masaža

Pri bolnikih s skoliozo lahko švedska masaža lajša bolečine v hrbtu, glavobole, nespečnost in plitko dihanje. To je masaža z rahlim pritiskom, ki uporablja kombinacijo gladkih udarcev, gnetenja in krožnih gibov.

Športna masaža

Ta precej stroga tehnika masaže je lahko dobra za odrasle, ki se več let borijo z bolečino zaradi skolioze. Športna masaža za skoliozo deluje tako, da zmanjša zakrčenost prizadetih mišic.

Shiatsu

Shiatsu masaže za skoliozo izvajajo pritisk na iste sprožilne točke, ki so ciljne med  akupunkturno  terapijo. Omenjena masaža temelji na načelih tradicionalne kitajske medicine, a je to pravzaprav japonska tehnika, ki se osredotoča tudi na raztezanje/rotacijo okončin in sklepov, da se ponovno vzpostavi ravnovesje telesa.

Prosimo, upoštevajte: če ste zaradi skolioze imeli operacijo, vam svetujemo, da se pred katerokoli od teh masaž pogovorite z zdravnikom.

Prednosti masaže pri skoliozi

Poleg opaznega zmanjšanja bolečin v hrbtu lahko masaže ob skoliozi nudijo tudi vrsto drugih koristi. Tukaj je ogled le nekaterih: 

  • boljši spanec zaradi zmanjšane bolečine,
  • povečana mobilnost,
  • povečana cirkulacija,
  • izboljšana prožnost,
  • boljše zavedanje telesa.

Masaža lahko izboljša ne le fizično zdravje, temveč tudi duševno počutje bolnikov s skoliozo. Skolioza ima lahko na duševno zdravje zelo negativen vpliv in s tem, ko pomaga izboljšati kakovost spanja, telesno zavest in mobilnost, lahko masažna terapija pripelje do veliko bolj pozitivnega stanja duha. 

vir in foto