Matcha ali kava? Katera opcija je bolj zdrava?

Foto: Portal24 (AI)

Matcha ali kava? Katera opcija je bolj zdrava?

Tempo življenja nam pogosto narekuje hiter ritem in kjer se vsak dan soočamo s številnimi izzivi, mnogi med nami iščejo načine, kako ohraniti energijo in zbranost skozi cel dan. Pijače s kofeinom igrajo ključno vlogo pri tem poizkusu, saj nudijo trenutne rešitve za premagovanje duševne in fizične utrujenosti. Za mnoge odrasle je kava, ki iščejo svoj jutranji ali popoldanski zagon prva izbira, v zadnjih letih pa se na sceni pojavlja nov tekmec – matcha. Matcha je japonski zeleni čaj v prahu, ki pridobiva na popularnosti.

Kofeinska vsebnost: Dejstva in zmote

Ko govorimo o vsebnosti kofeina, je ključno razumeti, kako matcha in kava pristopata k temu stimulansu. Jordan Hill, vodilni registrirani dietetik pri Top Nutrition Coaching, poudarja, da tako matcha kot kava vsebujeta naravni stimulans kofein, ki lahko izboljša budnost, koncentracijo in razpoloženje z blokiranjem nevrotransmiterja adenozin. Medtem ko je splošno znano, da ima skodelica kave običajno več kofeina kot skodelica matche, je natančna količina odvisna od številnih faktorjev, kot so vrsta zrna pri kavi in količina ter čas priprave matche.

Kava se običajno postavlja kot močnejša kofeinska opcija, z vsaj 96 mg kofeina na skodelico (240 ml). Po drugi strani, matcha ponuja širši razpon vsebnosti kofeina, od 38 do 88 mg na porcijo, odvisno od uporabljene količine matcha praška. Ta variabilnost daje potrošnikom možnost prilagajanja kofeinskega vnosa svojim potrebam in preferencam.

Kako kofein vpliva na energijo

Zanimivo je, kako različno kofein iz kave in matche vpliva na naše telo in počutje. Kava je znana po svojem takojšnjem “udarcu”, ki vas hitro prebudi, medtem ko matcha zagotavlja počasnejši, a stabilnejši vir energije. To razliko lahko pripišemo prisotnosti L-teanina v matchi, aminokisline, ki zmanjšuje stres in spodbuja sprostitev, brez da bi pri tem žrtvovali budnost.

Oba napitka, tako kava kot matcha, prinašata svoj nabor zdravstvenih koristi, od antioksidantov v matchi do potencialnih koristi za srce pri zmernem uživanju kave. Vendar ni vse tako preprosto. Oba napitka imata lahko neželene učinke, kot so glavoboli, nespečnost in živčnost. Slednje velja posebej za tiste, ki so občutljivi na kofein.

Najboljše zdravstvene koristi Matcha in kave

Jordan Hill, vodilni registrirani dietetik pri Top Nutrition Coaching, izpostavlja, da tako matcha kot kava vsebujeta antioksidante, ki so ključni v boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem. Kava, še posebej pa tudi čaj, vsebuje polifenole, rastlinske spojine. Rastlinske spojine pa so znane po svoji sposobnosti zaščite pred boleznimi, povezanimi z jetri, srcem in možgani. Redno in zmerno uživanje kave, vključno s tistimi brez kofeina, je bilo povezano z zmanjšanim tveganjem za različne bolezni, kot so rak debelega črevesa in danke, diabetes tipa 2 in srčno-žilne bolezni.

Matcha, po drugi strani, prinaša koristi za oralno zdravje, saj deluje kot antioksidant, antibakterijsko, protivirusno in protivnetno sredstvo, ki lahko preprečuje parodontalne in ustne bolezni. Poleg tega matcha vsebuje več bistvenih vitaminov in mineralov, kot so vitamin C, E, K, kalij, kalcij in železo. Znana je tudi po svoji sposobnosti pospeševanja presnove, uravnavanja krvnega sladkorja in razgradnje maščob za pridobivanje energije.

Študije iz leta 2017 so pokazale, da imata L-teanin, aminokislina, ki jo najdemo v matchi, in kofein ugodne učinke na trajno pozornost, spomin in zatiranje motenj. L-teanin posebej zmanjšuje vzburjenje, ki ga povzroča kofein, kar vodi do sprostitve.

Kaj torej izbrati?

Izbira med pitjem matche ali kave za kofeinski popravek je odvisna od osebnih preferenc, občutka po pitju in načina priprave. Medtem ko lahko številna naročila kave vsebujejo veliko kalorij zaradi dodatkov, kot so težke kreme in sladki sirupi, je sama kava, pripravljena z minimalno količino mleka in brez sladila, zdrava možnost.

Po drugi strani, če vam kava povzroča prevelik kofeinski nemir ali padec energije opoldan, je matcha odlična alternativa, ki nudi dolgotrajnejšo duševno in energijsko spodbudo. Kot močna oblika zelenega čaja je polna koristnih antioksidantov in protivnetnih spojin, ki zagotavljajo trajnejšo energijo. Matcha je lahko tudi okusno pripravljena, spenjena z vročim mlekom in kančkom sladila za uravnoteženje njenih zemeljskih not.

[Vir: Real Simple]; Foto: Portal24 (AI)