Matej Arčon je novi podpredsednik slovenske vlade

Matej Arčon [Foto: Žan Kolman/KPV]

Matej Arčon je novi podpredsednik slovenske vlade

V okviru zadnjih političnih premeščanj je Matej Arčon, minister iz kvote Gibanja Svoboda, zadolžen za odnose z zamejci in Slovenci po svetu, postal novi podpredsednik slovenske vlade. Arčon se tako pridružuje že obstoječim podpredsednikom: Tanji Fajon, ministrici za zunanje zadeve in predsednici SD, Luki Mescu, ministru za delo iz vrst Levice, ter Klemnu Boštjančiču, ministru za finance. Razglasitev je bila na novinarski konferenco. Spregovorili so tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

V luči naraščajočih dezinformacij o pripravi nove strategije komuniciranja vlade je Arčon poudaril, da so te informacije napačne. “Pokrival bom področje komunikacije… namen je le bolj organizirana in strukturirana komuniciranja. Moja osnovna naloga bo, da boste po seji vlade dobili vse ključne informacije,” je dejal Arčon, ki napoveduje tudi svoje odzive na aktualne teme in postopno prevzemanje funkcije za večjo organiziranost in transparentnost komuniciranja.

Interna komunikacijska strategija

Razprava o interni komunikacijski strategiji pred in po sejah vlade je predvidena za naslednje tedne, s ciljem bolj strukturiranega pristopa. Arčon je potrdil, da bo komunikacija obsegala celotno vlado, ne glede na strankarsko pripadnost ali koalicijske partnerje. Prav tako je omenil najemanje zunanjih svetovalcev za odnose z javnostmi pri posameznih ministrstvih, kljub obstoječim službam, ki so za to pristojne, pri čemer je poudaril, da v njegovem resorju ta potreba ni prisotna.

Imenovanje Arčona na funkcijo podpredsednika vlade je del širše komunikacijske strategije, o kateri je bilo v preteklosti že razpravljano. Arčon in predsednik vlade sta se že in se bosta še pogovarjala o izboljšanju komunikacije na več ravneh, s konkretnimi načrti, ki bodo razkriti v prihajajočih tednih. “S predsednikom sva se v preteklosti pogovarjala, se še in se še bova pogovarjala o tem, kako izboljšati komunikacijo na več nivojih. V naslednjih tednih bomo tudi sporočili, kako se bomo na tem področju organizirali,” je napovedal Arčon, kar nakazuje na pomen jasne in učinkovite komunikacije v vladi.

Kadrovske menjave v Gibanju Svoboda

V Gibanju Svoboda in kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba so se v zadnjih dneh zgodile večje kadrovske spremembe. Med odhajajočimi so Petra Škofic, dosedanja vodja kabineta predsednika vlade, državna sekretarka za kulturo Kaja Širok, in premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban. Vesna Vuković, dosedanja generalna sekretarka stranke Gibanje Svoboda, bo svojo funkcijo s koncem meseca predala Roku Maroltu, trenutnemu direktorju Kontrole zračnega prometa. Naslednik Petre Škofic bo Luka Špoljar, trenutni sekretar poslanske skupine Svoboda.

Matej Arčon je spremembe komentiral kot del “manjše reorganizacije našega dela tako v stranki, vladnem kabinetu kot tudi poslanski skupini,” s ciljem izboljšati delovanje stranke, ki deluje tako v parlamentu kot vladi. “Gre za del manjše reorganizacije našega dela tako v stranki, vladnem kabinetu kot tudi poslanski skupini, s katero stremimo k izboljšanju dela stranke, ki je vpeta v parlament in v vlado,” je dejal Arčon. Dodal je, da so cilji kadrovskih premikov večja povezanost stranke na vseh ravneh delovanja in izboljšanje komunikacije, posebej v luči pojasnjevanja javnosti ciljev predlogov zakonov.

[Foto: STA]; Portal24; Foto: Foto: Žan Kolman / KPV