Matej Tonin del delegacije Klakočar Zupančič v Gruziji

Na povabilo gruzijskega kolega Šalve Papuašvilija je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič skupaj z delegacijo začela dvodnevni obisk v Gruziji. Obisk je osredotočen na pogovore o razvoju dvostranskih odnosov med Slovenijo in Gruzijo na različnih področjih, s posebnim poudarkom na medparlamentarnem sodelovanju.

V prestolnici Tbilisi je delegacijo sprejel Papuašvili. V nadaljevanju obiska so se srečali tudi s predsednikom gruzijske vlade Iraklijem Garibašvilijem, predsednico države Salome Zurabišvili ter z vodjo skupine prijateljstva s Slovenijo v gruzijskem parlamentu Viktorjem Sanikidzejem.

Predsednik gruzijskega parlamenta, Šalve Papuašvili, je na družbenem omrežju X delil svoje misli: “Z veseljem gostim prijateljico, gospo Urško Klakočar Zupančič, predsednico slovenskega državnega zbora, v Tbilisiju. Medtem ko obe državi praznujeta 30-letnico diplomatskih odnosov, nas združujejo skupne vrednote, tesni prijateljski odnosi in skupne vezi. Cenimo Slovenijino podporo Gruziji v prizadevanjih za članstvo v EU in Natu.”

V okviru obiska se bo predsednica DZ z delegacijo danes srečala tudi z vodstvom Nadzorne misije EU v Gruziji in se bo udeležila plenarnega zasedanja v parlamentu v Tbilisiju. Poleg tega bo položila venec pred spomenik padlim junakom vojne za neodvisnost Gruzije.

V delegaciji so poleg predsednice DZ še poslanca in člana skupine prijateljstva z Gruzijo, Matej Tonin in Aleksander Prosen Kralj, ter generalna sekretarka DZ, Uršula Zore Tavčar.

Obiski visokih predstavnikov Slovenije in Gruzije so sicer redki. Nazadnje je oktobra 2021 zunanji minister Anže Logar v Ljubljani gostil gruzijskega kolega in trenutnega veleposlanika Gruzije v ZDA, Davida Zalkalianija.

Gruzija, nekdanja sovjetska država, si že leta prizadeva za članstvo v EU. Po ruski invaziji leta 2008 so se prizadevanja za reforme pospešila. Vendar pa Bruselj državi junija lani ni odobril statusa kandidatke za članstvo in je namesto tega pozval k številnim reformam.

vir Foto: Shalva Papuashvili X

Portal24