Mathieu van der Poel ponovno kraljuje na Pariz-Roubaix

ByMiha Kovač

7. aprila, 2024
Mathieu van der Poel [Foto: Zajem zaslona]

Mathieu van der Poel ponovno kraljuje na Pariz-Roubaix

Mathieu van der Poel je danes v veličastnem slogu ubranil svoj naslov na enem najbolj prestižnih mejnikov v kolesarstvu, Pariz-Roubaix. Nizozemski čudežni deček je svojo premoč dokazal s samostojnim pobegom 60 kilometrov pred ciljem, s čimer je svoje najbližje tekmece za seboj pustil za cele tri minute.

To ni le še ena zmaga za 29-letnega van der Poela, temveč že šesta na petih največjih enodnevnih dirkah, znanih kot spomeniki, kar ga uvršča na prvo mesto med aktivnimi kolesarji in na deseto mesto na večni lestvici. Vrst vrh lestvice še vedno kraljuje legendarni Belgijec Eddy Merckx s 19 zmagami.

Dvojna zmaga za Alpecin-Deceuninck

Ekipa Alpecin-Deceuninck je imela dodaten razlog za praznovanje, saj je Jasper Philipsen zaključil dirko z dvojno zmago, ko je v sprintu za drugo mesto premagal Madsa Pedersena iz ekipe Lidl Trek. Nils Politt iz ekipe UAE Team Emirates je zasedel četrto mesto, vsi trije pa so zaostali za natančno tri minute.

Odločilni trenutek dirke se je zgodil na odseku Orchies, približno 60 km pred ciljem, ko je van der Poel izvedel odločilen napad in si hitro pridobil deset sekund prednosti. Njegovi ekipni kolegi, Belgijca Gianni Vermeersch in Philipsen, so uspešno obranili vse nasprotnikove napade, s čimer je bila van der Poelova prednost kmalu neulovljiva.

Na žalost tokrat med tekmovalci ni bilo slovenskih kolesarjev, saj je Matej Mohorič iz ekipe Bahrain-Victorious zaradi padca na Dirki po Flandriji ostal brez nastopa.

Pariz-Roubaix ostaja ena najbolj zahtevnih dirk v kolesarskem koledarju, z 260 kilometri dolgo traso, ki vključuje odseke znamenitih tlakovcev in vodi od Pariza do Roubaixa na skrajnem severu Francije. V zgodovini dirke, ki šteje že 121 izvedb, je doslej le dvanajstim kolesarjem uspelo ubraniti zmago, med njimi šestim po drugi svetovni vojni.

Mathieu van der Poel s to zmago ne le utrjuje svoj položaj v kolesarskem svetu, ampak tudi dokazuje, da je eden najbolj vsestranskih in talentiranih kolesarjev svoje generacije, ki z vsako zmago znova piše zgodovino.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona