Matjaž Nemec: Umaknite Novo24TV s programske sheme Evropskega parlamenta

ByUredništvo

23. septembra, 2022
Matjaž Nemec [Foto: Spletna stran stranke SD]

Demokracija izhaja iz skovanke grških pojmov “ljudstvo” in “vladanje” (demos + kratein = demokracija). Vladanje v smislu imeti moč (oblast), bolje rečeno, imeti pravico vladati, ki ti jo podeli ljudstvo.

Ljudstvo lahko svojo oblast izvršuje neposredno npr. z glasovanjem, referendumi ipd. ali posredno tako, da izvoli svoje predstavnike, ki potem namesto njih izvršujejo njihovo voljo. Pri nas smo se odločili za posredno, z izbranci (poslanci).

Zanimivo, da ljudje pričakujemo od izvoljenih predstavnikov, da ne glede na to kdo je izvoljeni (v Sloveniji jih je npr. 90 in delajo v hiši, ki ji rečemo Državni zbor), naj bi njegove odločitve in poteze, predlogi, razprave itd. odražale nekakšno skupno dobro, seveda iz zornega kota politične preference, ki ga je izvolila..

Še posebej imamo velika pričakovanja od naših predstavnikov v tujini.

Tam pričakujemo, da ne glede na politično barvo in preference, zagovarjajo naše skupno dobro, branijo skupne barve in nasploh delujejo povezovalno v dobro države Slovenije.

Da širijo slovenski vpliv in povečujejo ugled države v tujini, ne pa da se prerivajo med seboj na tujem in s tem črnijo našo skupnost in državo. Da so dejanja v tujini v dobro vseh nas in ne v dobro ali tujcev v Sloveniji ali pa zgolj določene skupine ljudi.

Danes se je nadomestni poslanec aktualne zunanje ministrice Tanje Fajon v Evropskem Parlamentu, Matjaž Nemec, na družabnem omrežju Twitter pohvalil, da je na pristojne službe Evropskega parlamenta dal pobudo, da se Nova24 TV umakne s televizijskih kanalov Evropskega parlamenta.

Po njegovem je Nova24 TV strankarska mašinerija, ki na žaljiv in poniževalen način širi propagando ene stranke, z namenom diskreditiranja političnih nasprotnikov.

Kaj to pomeni za ugled Slovenije na tujem, ni težko razumeti. Dobrega zagotovo ne prav veliko.

V tujini imajo leve in desne opcije namreč enak ugled, prenos lokalnih političnih igric na evropski parket pa še največ pozornosti pritegne v kafetariji, kjer se drugi lahko režijo na račun Slovenije v smislu: s čim hudiča se ti ljudje ukvarjajo? Za 15k plače na mesec?

Ob tem je očitno tudi dejstvo, da je nekaterim slovenskim ljudskim poslancem v EU breme demokracije očitno res veliko, mogoče celo preveliko.

Matjaž Nemec npr. izhaja iz stranke Socialnih demokratov, ki so po mnenju njihovega strankarskega kolega in bivšega poslanca Marka Koprivca, “ponosni nasledniki Zveze komunistov”.

Namesto širjenja vpliva in predloga, da naj se doda še kakšne slovenski kanal v TV shemo Evropskega parlamenta, je Matjaž Nemec predlagal, da se zamenja obstoječega.

Ker po njegovem mnenju (!), ta ni demokratičen. (?!)

Mogoče bi pa slovenski poslanci desne provenience končno že lahko vložili pobudo v Evropski parlament, da naj se nemudoma ukine poslanska mesta vseh poslancev, ki jih zasedajo ponosni nasledniki komunizma.

Kolikor je znano, so v smiselno enakem poiskusu uspeli romunski poslanci na Evropskem sodišču in dokončno prepovedali “ponosne naslednike komunizma v Romuniji.” (vir)

Evropski parlament je namreč prav zato že aprila 2009 sprejel resolucijo (vir), s katero je obsodil vse totalitarne režime, vključno s komunizmom.

Miha Kovač

Opomba uredništva: Mnenja komentatorjev izražajo osebna stališča in niso nujno tudi mnenja Uredništva