Med hadžem v Savdski Arabiji umrlo več kot tisoč romarjev

ByAna Koren

20. junija, 2024
Al Haram mošeja [Foto: Al Jazeera/Wikimedia]

Med hadžem v Savdski Arabiji umrlo več kot tisoč romarjev

Med hadžem v Savdski Arabiji, ki je potekal v hudi vročini, je po danes objavljenih podatkih AFP umrlo več kot tisoč romarjev. Večina umrlih je bila tajnih romarjev brez uradnega dovoljenja za romanje. Arabski diplomat je za AFP v četrtek potrdil še 58 smrti med egiptovskimi romarji, s čimer se je število umrlih Egipčanov povzpelo na 658. Od teh jih 630 ni imelo uradnega dovoljenja za romanje. Letos se je hadža udeležilo skoraj 1,8 milijona ljudi, skupno pa je po navedbah dvanajstih držav umrlo 1081 romarjev.

Hadž je eden od petih stebrov islama in vsak musliman, ki si to lahko privošči, je dolžan to versko dolžnost opraviti vsaj enkrat v življenju. Rituali so se letos izvajali ob zelo visokih temperaturah, ki so v Meki dosegle 51,8 stopinje Celzija.

Vsako leto se več deset tisoč vernikov poskuša udeležiti hadža brez uradnega dovoljenja, ki je plačano in dodeljeno po kvotah ter omogoča dostop do klimatiziranih prostorov. Savdske oblasti so v začetku junija sporočile, da so iz Meke pregnale več kot 300.000 neregistriranih romarjev, od tega 153.998 tujcev, ki so v državo vstopili s turističnimi vizumi.

Neimenovani arabski diplomat je dejal, da je vročina glavni razlog smrti med egiptovskimi romarji. Savdske oblasti so sporočile, da je samo v nedeljo zaradi vročine zdravniško oskrbo prejelo več kot 2700 romarjev.

Nove smrti so v četrtek potrdili tudi Pakistan in Indonezija. Pakistan je potrdil 58 smrti med svojimi 150.000 romarji, Indonezija pa je objavila novo število smrtnih žrtev 183 v primerjavi s 313 lani. Smrti so potrdile tudi Malezija, Indija, Jordanija, Iran, Senegal, Tunizija, Sudan in iraški Kurdistan.

Lani je med hadžem umrlo več kot 300 ljudi, večinoma Indonezijcev.

Portal24; Foto: Al Jazeera/Wikimedia