Med očitki in podporo: Usoda ministrice Irene Šinko v rokah Državnega zbora

V državnem zboru bo danes potekala intenzivna razprava o prihodnosti kmetijske ministrice Irene Šinko, ki kljub pritiskom in možni razrešitvi, odločno zavrača možnost odstopa. “Nikakor,” je bila jasna Šinko, ko so jo povprašali o morebitnem odstopu. Če bo razrešena, se namerava vrniti v prejšnjo službo na oddelku za okolje in prostor upravne enote Murska Sobota.

Premier Golob je sprožil pobudo za razrešitev ministrice, očita ji pomanjkljivo obrambo uprave za varno hrano. Z njegovimi besedami, uprava “ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.”

V turbulentni razpravi, ki naj bi trajala skoraj tri ure, se pričakuje, da bodo svoje mnenje najglasneje izrazili poslanci SDS in Svobode. Kljub širokemu konsenzu o verjetni razrešitvi ministrice, se v vrstah koalicije, zlasti v Gibanju Svoboda, pojavljajo nekateri pomisleki. Nekateri poslanci dvomijo o nujnosti njenega odhoda, medtem ko drugi menijo, da bi morali razrešiti druge ministre. Omenjene so tudi osebne povezave, ki naj bi vplivale na premierovo odločitev za razrešitev.

Zanimivo bo spremljati stališče poslanca Svobode, Dejana Süča, ki je bil do nedavnega vodja kabineta ministrice Šinko. Süč je izpostavil svoje spoštovanje do ministrice, pri čemer je poudaril njeno profesionalnost. Prav tako so pod lupo poslanci iz Prekmurja, ki so morda bolj naklonjeni Šinkovi.

V opoziciji, zlasti v Novi Sloveniji in SDS, je stališče jasno. Poudarjajo, da bodo glasovali za razrešitev ministrice Šinko. “Nimamo razlogov, da bi jo podprli,” so odločno izjavili.

Razplet glasovanja bo prikazal politično dinamiko, predstavljal pa bo tudi končno odločitev o usodi Irene Šinko na položaju kmetijske ministrice. Vsak poslanec bo v proces vnesel svoje osebno razmišljanje in analizo, odločitev pa bo odraz kompleksnega prepleta političnih silnic in strateških potez v državnem zboru.

vir Foto: Portal24