Med Pfizerjevim bivalentnim cepljenjem in možgansko kapjo možna povezava

ByAna Koren

16. januarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Med Pfizerjevim bivalentnim cepljenjem in možgansko kapjo možna povezava

CDC in FDA sta objavili, da je njun nadzorni sistem označil možno povezavo med novim bivalentnim cepivom Pfizer-BioNTech proti Covid-19 in možgansko kapjo pri ljudeh, starih 65 let in več. Cepivo še naprej priporočata.

Glede na izjavo na spletni strani CDC je nadzor sprožil vprašanje ali je bilo tveganje za možgansko kap povečano v 21-dnevnem obdobju po cepljenju v primerjavi z 22 do 44 dnevi po cepljenju.

Agenciji sta povedali, da podatki iz centrov za Medicare in Medicaid Services, Ministrstva za veterane in drugih virov niso pokazali povečanega tveganja za možgansko kap.

“Čeprav vsi podatki trenutno nakazujejo, da je zelo malo verjetno, da bi signal predstavljal resnično klinično tveganje, menimo, da je pomembno, da te informacije delimo z javnostjo, kot smo to storili v preteklosti, ko je eden od naših varnostnih nadzorov sistemi zaznajo signal,” piše v izjavi.

Sistem nadzora v realnem času, CDC’s Vaccine Safety Datalink, je izpolnjeval merila, ki so upravičevala nadaljnjo preiskavo o tem, ali je dvovalentno cepivo Pfizer povzročilo večje tveganje za ishemično kap. Slednja se pojavi, ko so arterije, ki črpajo kri v možgane, blokirane zaradi krvnega strdka.

Ni dokazov, da bi sklepali, da je ishemična možganska kap povezana z uporabo cepiv podjetij proti COVID-19

Pfizer in BioNTech sta v izjavi dejala, da “ni dokazov, da bi sklepali, da je ishemična možganska kap povezana z uporabo cepiv podjetij proti COVID-19.”

Na izjavo se je odzvala predsednica House Energy and Commerce Cathy McMorris Rodgers (R-Wash). Slednja je dejala, da bosta CDC in FDA pričala pred njenim odborom.

“Agenciji morata hitro raziskati, na odprt in pregleden način, ali je cepivo morda prispevalo k prijavljenim kapi. Če obstaja kakšna lekcija, ki bi jo morala CDC in FDA odnesti iz pandemije, je to pomen zagotavljanja poštenih, jasnih, natančnih in pravočasnih informacij Američanom o morebitnih tveganjih in koristih posegov proti COVID-19, vključno s cepljenjem,” je McMorris Rodgers dejala v izjavi. 

Napoved prihaja po tem, ko je Bidnova administracija agresivno promovirala posodobljeno cepivo starejšim Američanom.

Posamezniki, starejši od 65 let, so tveganju za resne bolezni zaradi Covida, vključno s hospitalizacijo in smrtjo najbolj izpostavljeni. Podatki CDC kažejo, da je bilo 70 odstotkov novih dnevnih sprejemov v bolnišnico bolnikov s potrjenim Covid-19 v zadnjem tednu starih 60 let in več.

Po podatkih CDC je manj kot 40 odstotkov ljudi, starejših od 65 let, prejelo poživitveni odmerek, ki je bil na voljo jeseni, kljub šesttedenskemu prizadevanju uprave za povečanje cepljenja v tej starostni skupini. Štiriindevetdeset odstotkov starejših je dobilo dve primarni seriji messenger-RNA injekcij

V ZDA je bilo poslanih več milijonov odmerkov cepiv proti covidu messenger-RNA, ki sta jih izdelala Pfizer-BioNTech in Moderna. Zvezni zdravstveni uradniki so jih za uporabo pri vseh, starih 6 mesecev in več večkrat ocenili za varne in učinkovite. Agenciji sta povedali, da njihov nadzor cepiva Moderna ni označil.

Kljub temu so se redki, a resni stranski učinki, ki se lahko pojavijo pri katerem koli farmacevtskem izdelku pojavljali že od začetka uporabe cepiv.

Povečano tveganje za miokarditis in perikarditis

Podatki so pokazali povečano tveganje za miokarditis in perikarditis, vnetje srčne mišice oziroma membrane. In sicer po drugem odmerku cepiva mRNA. Tveganje je pri moških, starih od 12 do 39 let, pri čemer so najbolj prizadeti tisti v poznih najstniških letih in 20-ih.

Stanje se lahko pojavi tudi po okužbi s Covidom in drugimi boleznimi. V teh primerih je po navadi hujše. FDA in CDC pravita, da so koristi cepljenja večje od tveganj.

Zvezni uradniki so aprila 2021 za 10 dni prekinili uporabo cepiva Johnson & Johnson proti covidu z enim odmerkom. Do prekinitve je prišlo nekaj tednov po njegovem nastopu, saj so sistemi za nadzor neželenih učinkov cepiva odkrili možno povezavo med resnim stanjem strjevanja krvi in ​​cepivi.

FDA je pozneje ugotovila, da je bilo približno 15 odstotkov primerov tromboze s trombocitopeničnim sindromom, znanim kot TTS, smrtnih. Najvišja stopnja poročanja je bola med ženskami, starimi od 30 do 49 let. To cepivo, izdelano z drugačno tehnologijo, je v veliki meri izpadlo iz v ZDA naklonjenost cepljenju mRNA. FDA je maja 2022 omejila uporabo cepiva J&J na odrasle, ki ne morejo ali nočejo izdelkov Pfizer ali Moderna.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni?

Ali veste koliko časa po prebolelem covidu smo še imuni? Po zadnjih podatkih med okuženimi s koronavirusom v Sloveniji še vedno prevladuje omikron. Podrazličico omikrona BQ.1 so decembra zaznali v več kot polovici vzorcev okuženih, sledila je podrazličica BA.5. Za obe različici velja, da imata večji imunski pobeg od predhodnic. Slednje pomeni, da zelo hitro okužita tudi cepljene in prebolele… več tukaj.