Mediacija med vlado in Fides-om podaljšana za en teden

Foto: Freepik

Mediacija med vlado in Fides-om podaljšana za en teden

V iskanju rešitve za dolgoletne težave v plačnem sistemu zdravnikov, ki so privedle do napetosti med vladnimi predstavniki in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, je prišlo do novega razvoja dogodkov. Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci sporočil, da se bo mediacijski postopek, ki se je začel prejšnji teden, podaljšal za dodatnih sedem dni.

Fides zahteva celovito prenovo plačnega sistema v zdravstvu, ki bi med drugim vključevala tudi določitev jasne karierne poti za zdravnike in odpravo plačnih nesorazmerij, še posebej pa izpostavljajo potrebo po dvigu plač starejšim zdravnikom. V odgovor na novinarsko vprašanje, ali bo podaljšanje mediacije za en teden zadostovalo za dosego dogovora, je Arčon izrazil optimizem, poudaril pa je tudi pomembnost nadaljevanja pogajanj in dosego soglasja med vsemi vpletenimi stranmi.

Sindikat Fides je kasneje potrdil, da soglašajo s podaljšanjem mediacije za dodatno srečanje. Postopek mediacije, ki poteka pod okriljem Mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, je obdan s strogo tajnostjo, zaradi česar podrobnosti o poteku pogajanj niso javno dostopne.

Rok za zaključek mediacijskega postopka, ki naj bi bil priložnost za razrešitev stavkovnih zahtev zdravnikov, se je iztekel danes. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je pred dnevi izrazila mnenje, da je cilj doseči dogovor, in potrdila, da bo, če bo potrebno, mediacija podaljšana.

Medtem ko vlada vztraja, da naj med mediacijskim postopkom zdravniki nadaljujejo z delom v polnem obsegu, v Fidesu menijo, da za zamrznitev stavke v času mediacije ni razlogov. Do sedaj zamrznitve stavke ni bilo, kar dodatno poudarja resnost situacije in nujnost dosega učinkovitega dogovora.

[Vir: STA]; Portal24: Foto: Freepik