Medialunas, argentinsko pecivo iz sladkega testa

ByAna Koren

13. decembra, 2022

Medialunas, argentinsko pecivo iz sladkega testa

Medialunas je argentinsko pecivo iz sladkega testa z več plastmi in subtilno noto limone in vanilije. Ni zelo sladko in ga lahko opišemo kot nekaj med briošem in francoskim rogljičkom. Za pripravo posladka boste potrebovali dve uri. Iz navedenih sestavin boste dobili okoli dvajset rogljičev.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Testo

  • 300 ml polnomastnega mleka
  • 14 g suhega kvasa
  • 530 g večnamenske moke
  • 40 g sladkorja
  • 15 g medu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička limonine lupinice (lahko tudi izpustite)
  • 10 g soli
  • 2 jajci
Nadev
  • 40 g moke
  • 230 g masla sobne temperature

Sirup

  • 120 ml vode
  • 100 g sladkorja

Postopek priprave

Mleko segrejte, dokler ni toplo, vendar ne vroče.

Dodajte kvas in mešajte, dokler se ne raztopi. Pustite stati 10 minut. Kvas se mora aktivirati in se začeti močno peniti, če ne vidite mehurčkov postopek ponovite.

Maslo in moko za nadev z vilicami premešajte in razporedite po peki papirju v obliki kvadrata, približno 15 cm na stran. Hladite vsaj 15 minut.

V skledo dajte moko, sladkor, med, vanilijev ekstrakt, limono, sol in eno jajce. Vse skupaj mešajte z mešalnikom in počasi dodajajte mleko s kvasom. Mešajte približno 5 minut, da dobite lepljivo testo.

Testo gnetite deset minut.

Testo položite na pomokano površino in ga razvaljajte v kvadrate približno 30 cm.

Na sredino dajte kocko masla in testo prepognemo, da prekrije maslo. Pritisnite testo, da zaprete robove.

Testo razvaljajte, ne da bi maslo steklo ob straneh, nato pa vogale prepognite tako, da se stikata na sredini in testo izgleda kot zaprta pisemska ovojnica.

Položite v pomokan pekač in pustite v hladilniku 1 uro.

Po eni uri testo vzemite ven in ga položite z najdaljšo stranjo predse na pomokano površino.

Malo ga razvaljajte, da nastane pravokotnik in ponovno prepognemo na enak način. Postavimo v hladilnik za 30 minut in ta postopek ponovimo še dvakrat. Po četrtem zlaganju testa ne damo v hladilnik.

Testo na pomokani delovni površini razvaljajte v pravokotnik velikosti 45 x 30 cm in debeline 5 mm. Izrežite tako, da ima pravokotnik ravne robove.

Izrežite tri dolge trakove širine 10 cm. Vsakega razrežite na 3 dele, nato diagonalno. Dobili boste 18 trikotnikov.

Vsak trikotnik malo razvaljajte in zvijte.

Četrtino pekača izdatno namastite z maslom. Vsako pecivo položite v pekač in z vrhovi pritisnemo navzdol, da dobijo obliko rogov. Vse skupaj razporedite po pekaču tako, da se dotikajo.

Pokrite s krpo pustite na toplem 30-45 minut. Naj vzhajajo, a ne dvakrat.

V manjšo skledo dajte preostalo jajce in malo vode ali mleka. Stepajte, dokler ne postane homogena zmes.

Pečico segrejte na 180 stopinj C.

Medialunas premažite z jajčno mešanico in pecite 30 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj.

Med peko pripravite sirup. V majhno ponev dajte vodo in sladkor. Kuhajte na srednjem ognju in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Kuhajte približno 4 minute, da se malo zmanjša.

Pecivo vzemite iz pečice. Na več mestih jih prebodite z zobotrebcem in namažite s sirupom, da se ta vpije. Porabite ves sirup.

Postrezite toplo. Pecivo bo ostalo dobro približno tri dni, brez težav ga lahko zamrznete in pogrejete.

Dober tek!