Mednarodni dan žena: Zgodovina, pomen in letošnja tema

ByAlenka Mirnik

8. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Mednarodni dan žena: Zgodovina, pomen in letošnja tema

Vsako leto, ko se koledar obrne na 8. marec, se svet združi v praznovanju mednarodnega dneva žena, dneva, namenjenega priznavanju in čaščenju dosežkov žensk skozi zgodovino in vse sfere življenja. Ta dan ni le priložnost za praznovanje, ampak tudi za ozaveščanje o obstoječih razlikah med spoloma, diskriminaciji in spodbujanju globalne podpore ženskam. Kljub letnemu praznovanju mnogi ne poznajo polne zgodovine in pomena tega pomembnega dneva.

Kako dolgo se že praznuje mednarodni dan žena?

Zgodovina dneva sega nazaj v leto 1909, ko je Socialistična stranka Amerike praznovala prvi nacionalni dan žena v spomin na 15.000 žensk, ki so protestirale v New Yorku proti slabim delovnim razmeram in nižjim plačam. Leta 1910 je Clara Zetkin, znana zagovornica pravic žensk, predlagala idejo o mednarodnem praznovanju, ki bi počastilo ženske in njihov boj za enakopravnost. Ta predlog je bil uresničen leta 1911, ko je več kot milijon ljudi v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in Švici praznoval prvi mednarodni dan žena. Da so Združeni narodi uradno priznali in začeli praznovati ta dan pa je trajalo vse do leta 1975. 8. marec od takrat služi kot globalni poziv k priznavanju in podpori žensk.

Kakšen je simbol in barva mednarodnega dneva žena?

Simbolika in barve dneva žena so polne pomena. Simbol ženskega spola, skupaj z barvami vijolično, zeleno in belo, predstavljajo različne aspekte boja za ženske pravice. Vijolična simbolizira dostojanstvo in pravičnost, zelena upanje, bela pa čistost. Te barve izvirajo iz Ženske socialne in politične unije v Združenem kraljestvu iz leta 1908 in so ostale ključni elementi v vizualni predstavitvi dneva žena.

Je dan žena praznik?

Praznovanje dneva žena se po svetu močno razlikuje. V nekaterih državah je to dan protesta, v drugih priložnost za promocijo enakosti spolov, v nekaterih pa uradni državni praznik. Države, kot so Armenija, Belorusija, Kambodža in Rusija, so med tistimi, ki so dan žena razglasile za državni praznik. Nekatere druge države, kot sta Kitajska in Italija, praznujejo na svoj način, od polovičnega delovnega časa za ženske do podarjanja cvetov mimoze.

Zakaj je dan žena v Rusiji zgodovinsko pomemben?

V Rusiji ima dan žena posebno zgodovinsko vrednost zaradi vloge, ki jo je igral v pridobitvi volilnih pravic za ženske leta 1917. Stavka žensk za “kruh in mir” je bila ključni dogodek, ki je privedel do odstopa carja Nikolaja II in podelitve volilnih pravic ženskam s strani začasne vlade. Ta dogodek je postal simbol moči in vpliva ženskega gibanja v Rusiji.

Kakšna je letošnja tema dneva žena?

Dan žena vsako leto prinese novo temo, ki osvetljuje specifične izzive in priložnosti za izboljšanje položaja žensk. Letošnja tema, “Navdihni vključevanje”, se osredotoča na ekonomsko osnaževanje žensk in spodbujanje vključenosti v vseh aspektih družbe. Poudarek je na raznolikosti, opolnomočenju in spodbujanju enakih priložnosti, s ciljem ustvariti bolj vključujoč in pravičen svet za vse ženske.

Ko razmišljamo o tem, kako vsak posameznik in organizacija lahko prispeva k bolj vključujoči družbi, je pomembno razmisliti o načinih, kako lahko vsi skupaj delujemo za doseganje resnične enakosti spolov.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik