Mednarodni pozivi k premirju med Hamasom in Izraelom

Sredi uničujočega spopada med Izraelom in Hamasom sta ZDA in Rusija skupaj pozvali k takojšnji prekinitvi ognja, da bi omogočili humanitarno pomoč v oblegano območje Gaze. Močno izraelsko bombardiranje enklave, kjer živijo Palestinci, je namreč povzročilo globalno zaskrbljenost.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga nadzoruje Hamas, je poročalo o skupno 704 ubitih Palestincih, vključno s 305 otroki, kar je največje število smrtnih žrtev v enem dnevu od začetka spopadov pred skoraj tremi tedni. Reuters teh podatkov ni mogel neodvisno preveriti.

Izraelska ofenziva v Gazi se je začela, potem ko so skrajneži Hamasa 7. oktobra izvedli napade na južna izraelska mesta, pri čemer je bilo ubitih 1400 ljudi, večinoma civilistov.

Svetovni voditelji si zdaj prizadevajo preprečiti nadaljnjo eskalacijo konflikta v regiji, ki je ključna za svetovno oskrbo z energijo. Ameriški predsednik Joe Biden in savdski arabski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sta se v torek po telefonu pogovarjala in se dogovorila, da bosta nadaljevala širšo diplomacijo “za ohranitev stabilnosti v regiji in preprečitev širjenja konflikta”, je sporočila Bela hiša.

Boji se stopnjujejo in širijo

Smrtonosni spopadi med izraelsko vojsko in Palestinci na okupiranem Zahodnem bregu so se stopnjevali. Napetosti pa so se razvnele tudi vzdolž izraelsko-libanonske meje z oboroženo skupino Hezbolah. Iran, ki si prizadeva za regionalno prevlado, podpira Hezbolah in Hamas, medtem ko je Izrael posvaril pred nadaljnjimi napadi na Gazo.

Izraelska vojska je sporočila, da so njena letala zadela infrastrukturo in topništvo sirske vojske kot odgovor na rakete, izstreljene iz Sirije, iranske zaveznice. Vojska izstrelitev raket ni pripisala sirski vojski. Iz Sirije ni bilo takojšnjih komentarjev.

Po navedbah izraelske vojske so Palestinci na Zahodnem bregu, kjer so izraelske sile čez noč izvedle napade, menda obstreljevali izraelske enote in bili nato tarča brezpilotnih letal, kar je povzročilo smrt treh posameznikov. Hamas tega incidenta ni komentiral.

ZDA so Izraelu svetovale, naj odloži načrtovani kopenski napad, medtem ko si Washington prizadeva zagotoviti izpustitev več kot 200 talcev, ki jih Hamas še vedno drži v Gazi. Na vprašanje, ali ZDA pozivajo Izrael, naj odloži kopensko invazijo, je predsednik Joe Biden novinarjem dejal: “Izraelci sprejemajo svoje odločitve.”

Iranski veleposlanik pri Združenih narodih Amir Saeid Iravani je Varnostnemu svetu je dejal, da ameriški državni sekretar Antony Blinken napačno krivi Iran za vojno med Izraelom in Hamasom. “Naša zavezanost regionalnemu miru in stabilnosti ostaja neomajna,” je dejal. “ZDA so še dodatno zaostrile konflikt z odkritim povezovanjem z agresorjem na račun nedolžnih palestinskih civilistov.”

V izjavi, objavljeni na družbenih medijih, je palestinsko ministrstvo za zdravje trdilo, da je bilo v izraelskih zračnih napadih od 7. oktobra ubitih najmanj 5.791 Palestincev, vključno z 2.360 otroki.

Reuters teh številk ni mogel neodvisno preveriti.

Pomoč

Pozno v torek je v Gazo iz Egipta vstopilo osem tovornjakov z vodo, hrano in zdravili. Agencije ZN so navedle, da je za 2,3 milijona prebivalcev Gaze, ki se soočajo s hudimi razmerami, potrebnih več kot 20-kratnik trenutnih dostav.

V Združenih narodih sta ZDA in Rusija predstavili konkurenčne načrte za humanitarno pomoč palestinskim civilistom. Washington je pozval k premoru, medtem ko je Rusija predlagala humanitarno prekinitev ognja. Premor na splošno velja za manj formalnega in krajšega od prekinitve ognja.

“Svet pričakuje, da bo Varnostni svet pozval k hitri in brezpogojni prekinitvi ognja,” je Varnostnemu svetu povedal ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzja.

Arabske države močno podpirajo poziv k humanitarni prekinitvi ognja ob obsežnem uničenju v Gazi. “Z obžalovanjem smo opazovali nezmožnost sveta, da bi sprejel resolucijo ali celo pozval k prekinitvi ognja za konec te vojne,” je dejal egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je prejšnji teden pozval k takojšnjemu humanitarnemu premirju v Gazi.

“Čeprav še vedno nasprotujemo prekinitvi ognja, verjamemo, da je vredno razmisliti o humanitarnih premorih, povezanih z dostavo pomoči, ki Izraelu še vedno omogočajo izvajanje obrambnih vojaških operacij,” je dejal visoki ameriški uradnik.

Gaza

Zdravniki v Gazi poročajo, da bolniki, ki pridejo v bolnišnice, kažejo znake bolezni, ki izhajajo iz prenatrpanosti in slabih sanitarnih razmer, potem ko je več kot 1,4 milijona ljudi zapustilo svoje domove v enklavi in ​​poiskalo začasno zatočišče.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev je poročal, da je več kot tretjina bolnišnic v Gazi in skoraj dve tretjini klinik primarne zdravstvene oskrbe zaprtih zaradi škode ali pomanjkanja goriva.

UNRWA, agencija ZN za palestinske begunce, je na platformi za sporočanje opozorila, da bo v sredo zvečer ustavila operacije v Gazi zaradi pomanjkanja goriva. Vendar je izraelska vojska v torek ponovila, da bo prepovedala vnos goriva, da prepreči Hamasu, da bi ga zasegel.

Kot so povedali trije diplomati in regionalni vir, seznanjeni s pogovori, katarski posredniki pozivajo Hamas, naj pospeši izpustitev talcev, vključno z ženskami in otroki, ne da bi pričakovali izraelske koncesije. Zalivske države v sodelovanju z ZDA posredujejo v pogovorih med Hamasom in Izraelom glede izpustitve talcev.

Hamas je doslej izpustil štiri talce, med njimi mater in hčerko z dvojnim ameriško-izraelskim državljanstvom v petek in dva izraelska civilista v ponedeljek.

vir

Foto: Izraelska vojska Nextatv X/ Amir Cohen/REUTERS

Portal24