Mednarodni trgi: Cene nafte padle pod 88 dolarjev

ByAna Koren

24. aprila, 2024 , ,
Foto: Freepik

Mednarodni trgi: Cene nafte padle pod 88 dolarjev

Danes so cene nafte na mednarodnih trgih padle na 88 dolarjev za sod, kar je sprožilo dodatne špekulacije o možnem znižanju obrestnih mer s strani centralne banke ZDA. Zaradi upočasnitve gospodarske dejavnosti v ZDA obstaja pričakovanje, da bi centralna banka lahko znižala obrestne mere, kar bi dodatno spodbudilo povpraševanje po energentih.

Na londonski borzi je bila cena nafte po poldnevu nižja za 35 centov in je znašala 88,07 dolarja, medtem ko so cene v ZDA padle za 47 centov na 82,89 dolarja. Včerajšnji trgovanja so se zaključila s pozitivnim dobičkom, kjer je bila na londonskem trgu dosežena cena 1,42 dolarja višja, na ameriškem trgu pa za 1,46 USD.

Poročilo S&P Global navaja, da je šibkejši dolar spodbudil kupno moč kupcev z drugimi valutami, kar je posledično povečalo povpraševanje po nafti. Tamas Varga iz PVM opozarja, da trenutno slabe novice iz največjega svetovnega gospodarstva delujejo kot dobre novice za naftne trge, saj se povečujejo možnosti za znižanje obrestnih mer s strani Federalnih rezerv.

Cene nafte so dodatno vplivale napetosti na Bližnjem vzhodu in padec zalog v ZDA. Prejšnji teden je bilo zabeleženo nepričakovano znižanje zalog za 3,237 milijona sodov, kar je preseglo pričakovanja analitikov, ki so napovedovali povečanje za približno 800 tisoč sodov. Uradni podatki o zalogah bodo objavljeni čez dan, medtem ko analitiki Goldman Sachsa navajajo, da bi morebitno popuščanje napetosti med Iranom in Izraelom lahko znižalo cene za dodatnih pet do deset dolarjev na sod.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je objavila, da se je cena njenih košaric nafte v torek podražila za 1,66 dolarja in dosegla 88,17 dolarja za sod. To gibanje cen kaže na dinamično naravo naftnih trgov, ki so pod vplivom številnih lokalnih in globalnih dejavnikov.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik