Mednarodni trgi: Cene nafte stabilne nad 90 dolarji

ByAna Koren

9. aprila, 2024 , ,
Foto: Freepik

Mednarodni trgi: Cene nafte stabilne nad 90 dolarji

Cene nafte so se danes na mednarodnih trgih ustalile nad mejo 90 dolarjev za sod, saj vlagatelji z napetostjo pričakujejo nova poročila o inflaciji iz ZDA in Kitajske. Ta podatka bodo namreč ključna za oceno gospodarskega stanja dveh največjih svetovnih potrošnikov nafte.

Na londonski borzi je cena nafte brent ostala skoraj nespremenjena in je dosegla 90,43 dolarja za sod, medtem ko je bila cena na ameriškem trgu, za sod zahodnoteksaške surove nafte (WTI), zabeležena pri 86,33 dolarja.

Rast cen nafte se dogaja v času, ko trgovci pozorno spremljajo razmere na Bližnjem vzhodu, še posebej po nedavnem napadu na iranski konzulat v Damasku, ki je terjal življenja več visokih iranskih vojaških uradnikov. Iran je za napad obtožil Izrael in napovedal odgovor, kar je povečalo strah pred širjenjem konflikta v regiji.

Nekoliko upanja je sicer ponudil nov krog pogajanj med Izraelom in palestinskim Hamasom, ki se nanašajo na prekinitev ognja v okupirani palestinski Gazi. Kljub temu se je napetost po izjavi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja o določitvi datuma za možno izraelsko invazijo na mesto Rafa v južni Gazi znova povečala.

Dodatno zaskrbljenost glede ponudbe nafte je povzročila napoved mehiške naftne družbe Pemex, ki bo zmanjšala izvoz surove nafte za 330 tisoč sodov na dan, kar bo vplivalo na dobave ameriškim, evropskim in azijskim kupcem.

Pričakovanja glede inflacij

Svetovni trg je zdaj usmerjen v podatke o inflaciji iz ZDA in Kitajske, ki bodo objavljeni v prihajajočih dneh. Ti podatki bodo ključni za nadaljnje gibanje cen nafte in morebitno prilagajanje obrestnih mer s strani centralnih bank. Evropska centralna banka bo tako že v četrtek sporočila svojo odločitev o obrestnih merah, ki bo imela pomemben vpliv na tržne gibanje.

John Evans iz analitične hiše PVM opozarja, da bo gibanje obrestnih mer odvisno od objavljenih poročil in da zaradi trenutne rasti cen nafte težko verjame, da je inflacija pod nadzorom. Dodaja še, da je organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) poročala o rahlem padcu cen naftne košarice svojih članic, kar dodatno vpliva na globalno gospodarsko sliko.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik