Medvedjev bi Haag napadel s hiperzvočnimi raketami

Medvedjev bi Haag napadel s hiperzvočnimi raketami

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je predlagal napad na Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu. Medvedjev bi napadel z eno od ruskih hiperzvočnih raket. Do izjave je prišlo nekaj dni po tem, ko je omenjeno sodišče izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Medvedjev je v dolgi in jezni objavi na Telegramu zapisal: “Povsem možno si je predstavljati, da bi bila hiperzvočna raketa iz Severnega morja izstreljena z ruske ladje na haaško sodišče.”

Putinov lojalist je o sodišču pisal precej posmehljivo in namigoval, da se Nato ne bo maščeval, ker je sodišče “samo bedna mednarodna organizacija, ne pa prebivalstvo Natove države”.

“Zato tudi ne bodo začeli vojne. Bali se bodo,” je dodal.

Nizozemska, kjer je sedež sodišča, je članica Nata. Tiskovni predstavnik ICC je za Insider povedal, da “domnevnih političnih izjav,” ne bo komentiral.

Medvedjev je sodnikom sodišča tudi svetoval, naj “pozorno pogledajo v nebo”.

ICC je v petek v zvezi z “nezakonitim izgonom” otrok z okupiranih območij Ukrajine izdal nalog za prijetje Putina… o tem smo pisali tukaj.

Medvedjev je v zapisu okrcal ICC, češ da je del brezzobega mednarodnega pravnega reda v primežu nekaj “anglosaških” držav. Medvedjev trdil, da nalog za aretacijo Putina napoveduje zlom mednarodnega prava. Označil ga je za “mračen zahod celotnega sistema mednarodnih odnosov”.

Medtem ko so odnosi ZDA z Mednarodnim kazenskim sodiščem pod pritiski, je predsednik Joe Biden v dejal, da je bil nalog za prijetje Putina upravičen. ZDA, Kitajska, Indija in Rusija trenutno niso podpisnice Rimskega statuta, ustanovne pogodbe ICC.

Medvedjev, na katerega je Zahod nekoč gledal kot na potencialnega znanilca ruskega liberalizma, je postal eden njegovih najbolj ostrih kritikov. Pravzaprav njegove objave pogosto presegajo retoriko, ki jo ponuja sam Putin.

Medvedjev je januarja predlagal namestitev ruske vojaške ladje, prav tako oborožene s hiperzvočnimi raketami, v dosegu celine ZDA.

Prav tako je ponavljal mračne namige o ruskem jedrskem arzenalu. Lani trdil celo, da Nato ne bo ukrepal, če bi Rusija v Ukrajini razstrelila jedrsko bombo. 

vir Foto: Wikimedia