Mehika poostrila prepoved kajenja na javnih mestih

ByA.K.

16. januarja, 2023

Mehika poostrila prepoved kajenja na javnih mestih

Mehika je s popolno prepovedjo kajenja na javnih mestih uveljavila enega najstrožjih zakonov proti tobaku na svetu. Korak je bil prvič odobren leta 2021, med drugim vključuje tudi prepoved oglaševanja tobaka.

Zakonodajo za ustvarjanje javnih prostorov brez kajenja je sprejelo tudi več drugih držav Latinske Amerike. Mehiška zakonodaja medtem velja za najbolj strogo in obsežno v Ameriki.

V bistvu gre za enega najstrožjih protikadilskih zakonov na svetu. Obstoječi mehiški zakon iz leta 2008, ki je ustvaril prostore brez kajenja v barih, restavracijah in na delovnih mestih, je zdaj razširjen na popolno prepoved v vseh javnih prostorih. To vključuje tudi parke, plaže, hotele, pisarne in restavracije.

Velja tudi popolna prepoved oglaševanja, promocije in sponzoriranja tobačnih izdelkov, kar pomeni, da cigaret ne bo mogoče videti niti v trgovinah. Predmet strožjih omejitev, zlasti v zaprtih prostorih so tudi vapi in e-cigarete.

Panameriška zdravstvena organizacija je ta korak pozdravila in zaploskala mehiški vladi za izvajanje prepovedi.

Organizacija pravi, da je uporaba tobaka edini najbolj preprečljiv vzrok smrti na svetu. Vsako leto je tobak, bodisi zaradi neposrednega uživanja ali izpostavljenosti pasivnemu kajenju.

Vendar pa so nekateri kadilci zgroženi nad drakonsko naravo novega zakona.

V bistvu to pomeni, da bo mnogim dovoljeno kaditi samo še v svojih domovih ali drugih zasebnih prostorih.

Nekateri so medtem sprožili vprašanja o praktičnosti uveljavljanja zakona.

Ker je policijska korupcija v Mehiki tako razširjena, se mnogi bojijo, da bodo nekateri policisti kajenje v javnosti uporabili kot pretvezo za jemanje podkupnin, namesto da bi izrekli prave globe ali kazni.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Španija: tobačna podjetja bodo morala kriti stroške čiščenja ogorkov

Nova okoljevarstvena pravila v Španiji, določajo, da bodo morala stroške čiščenja cigaretnih ogorkov z ulic in plaž kriti tobačna podjetja… več tukaj.