Mehke in rahle burger žemljice

ByAlenka Mirnik

30. novembra, 2024 ,
Žemljice za burgerje [Foto: Pixabay/Rita E]

Mehke in rahle burger žemljice

Priprava domačih burgerjev je postala priljubljena kulinarična dejavnost, ki omogoča neomejeno ustvarjalnost v kuhinji. Ključ do popolnega burgerja pa ni zgolj v mesu ali zelenjavi, temveč tudi v žemljici. Domače žemljice za burgerje so mehke, rahlo sladke in popolnoma prilagojene vašim željam.

Sestavine, ki jih boste potrebovali (6 žemljic):

  • 500 g bele pšenične moke,
  • 1 paketek suhega kvasa (7 g) ali 20 g svežega kvasa,
  • 2 žlici sladkorja,
  • 1 čajna žlička soli,
  • 1 jajce,
  • 200 ml toplega mleka,
  • 50 ml tople vode,
  • 50 g masla (sobne temperature),
  • 1 jajce za premaz,
  • sezamova semena za posip.

Navodila za pripravo:

V majhni skodelici zmešajte toplo vodo in sladkor ter dodajte kvas. Pustite, da kvas aktivira, kar običajno traja približno 5–10 minut. Mešanica bo začela peniti, kar pomeni, da je kvas aktiven.

V večji skledi zmešajte moko in sol. Dodajte aktivirani kvas, toplo mleko, jajce in zmehčano maslo. Vse sestavine dobro premešajte in začnite gnesti testo. Če uporabljate kuhinjski robot, naj gnetenje traja približno 10 minut na srednji hitrosti, da dobite gladko, elastično testo. Če testo mesite ročno, računajte na 10–15 minut dela.

Testo oblikujte v kroglo in ga položite v rahlo naoljeno skledo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo ali plastično folijo ter pustite vzhajati na toplem mestu približno 1–1,5 ure, dokler se volumen ne podvoji.

Ko je testo dovolj vzhajano, ga previdno izlijte na rahlo pomokano površino. Razdelite ga na 6 enakih delov. Vsak kos oblikujte v gladko kroglico in ga položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi kroglicami pustite nekaj prostora, saj bodo žemljice med peko še narasle.

Pokrite žemljice pustite vzhajati še 30–45 minut.

Pečico segrejte na 200 °C. Jajce stepite in z njim premažite vsako žemljico. Po vrhu potresite sezamova semena.

Pekač z žemljicami postavite v segreto pečico in pecite približno 15–20 minut, dokler ne dobijo zlato rjave barve. Ko so pečene, jih vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo.

Namigi za popoln burger: Domače burger žemljice so najboljše, ko so sveže. Zaradi mehke teksture in rahle sladkosti se odlično prilegajo vsakršnemu nadevu, od klasičnega govejega burgerja do vegetarijanskih različic. Če želite imeti še več okusne hrustljavosti, jih pred sestavljanjem burgerjev na hitro popečite na vroči ponvi.

Priprava domačih burger žemljic je preprosta, rezultat pa nadvse zadovoljiv. S tem receptom boste navdušili družino in prijatelje ter dvignili raven svojih domačih burgerjev. Z uporabo osnovnih sestavin in malo potrpežljivosti si lahko zagotovite mehke in okusne žemljice, ki se bodo popolnoma prilegale vašemu idealnemu burgerju.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/Rita E