Melita Župevc potrjena za veleposlanico na Dunaju

Melita Župevc [Foto: UKOM]

Melita Župevc potrjena za veleposlanico na Dunaju

Vlada je na zadnji seji potrdila dve pomembni imenovanji v diplomaciji, s čimer nadaljuje s postavljanjem svojih kadrov na ključna mesta v mednarodnih organizacijah. Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, Melita Župevc, je bila potrjena za vodjo slovenskega stalnega predstavništva pri Organizaciji združenih narodov (OZN), Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju. Poleg tega je vlada dala zeleno luč Slobodanu Šešumu za mesto veleposlanika v Beogradu.

To imenovanje prihaja po zapletih, ki so se pojavili pri izbiri kandidata za veleposlanika v Beogradu, kar je privedlo do odločitve, da se za to pomembno mesto izbere Slobodana Šešuma. N1 poroča, da se je Melita Župevc, ki je bila doslej državna sekretarka za strateško komuniciranje v Golobovem kabinetu, večkrat omenjala kot močna kandidatka za mesto na Dunaju. Njeno imenovanje je bilo predmet špekulacij in neodobravanja s strani nekaterih delov političnega spektra, vključno z neuradnimi poročili o morebitnem nasprotovanju predsednice republike, Nataše Pirc Musar, glede postavitve političnih kadrov na tako pomembne položaje.

Župevc, ki izhaja iz politične kvote Gibanja Svoboda, tako zaseda eno izmed šestih dovoljenih mest za politične kadre na čelu diplomatskih in konzularnih predstavništev, kot določa zakon o zunanjih zadevah. Ta poteza vlade odraža njeno namero nadaljevati z vplivanjem na mednarodni ravni preko izbranih predstavnikov v ključnih mednarodnih organizacijah.

Veleposlanik v Beogradu

Ministrski zbor je kot navaja N1, potrdil imenovanje novega veleposlanika v Beogradu. Ta korak je sledil obdobju negotovosti in zapletov pri izbiri kandidata za omenjeno mesto. Izmed predlogov, ki jih je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve posredovalo predsednici republike Pirc Musar, je bila izbrana kandidatura Slobodana Šešuma, generalnega direktorja direktorata za gospodarsko diplomacijo. Izbor predsednice republike pa naj ne bi bil v skladu z željami kabineta predsednika vlade Roberta Goloba, zlasti ne z mnenjem premierjevega svetovalca za mednarodne zadeve Vojka Volka, ki je podpiral kandidaturo Smiljane Knez, sedanje naslednice na veleposlaništvu v Zagrebu.

N1 poroča, da je ministrstvo za zunanje zadeve potrdilo podaljšanje mandata sedanjemu veleposlaniku v Srbiji, Damjanu Bergantu, ki naj bi se poleti vrnil v Slovenijo. Kljub temu je vlada za njegovega naslednika izbrala Slobodana Šešuma, ki naj bi svoje delovno mesto v Beogradu prevzel šele v naslednjem letu. Do takrat naj bi funkcijo veleposlanika še naprej opravljal Bergant.

Vendar pa ostaja odprto vprašanje, ali bo Slobodan Šešum za svoje delovanje v Srbiji prejel potrebni agrema. Slovenija je namreč pred kratkim zavrnila podelitev agremaja srbskemu kandidatu za veleposlanika, Zoranu Đorđeviću, kar bi lahko privedlo do reciprocitete s strani Srbije. Zoran Đorđević, trenutni vršilec dolžnosti direktorja Pošte Srbije in član vladajoče Srbske napredne stranke, je bil zaradi svoje tesne povezanosti s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem kontroverzna izbira, proti kateri so zadržke izrazili v slovenskih obveščevalno-varnostnih krogih.

[Vir: N1]; Portal24; Foto: UKOM