Mercedes-Benz 190E v retro-futuristični izvedbi: Predstavitev umetniškega avtomobila C 111

ByAna Koren

16. oktobra, 2023

Mercedes-Benz 190E v retro-futuristični izvedbi: Predstavitev umetniškega avtomobila C 111

Mercedes-Benz, ki je v preteklosti zaslovel s svojim modelom 190E, se je pet desetletij po originalni predstavitvi C 111 ponovno pojavil v avtomobilski sceni. Na 38. Festivalu de’Hyeres v Franciji je nemški avtomobilski gigant razkril sodobno reinkarnacijo legendarnega eksperimentalnega koncepta. Temeljil je na modelu 190E (W201), znanem tudi kot prednik razreda C.

Umetniška reinterpretacija je plod berlinskega kiparja Michaela Sailstorferja, ki pravi, da je bil 190E njegov sanjski avto že od mladih let. Avtomobil s svojo obliko združuje elemente retro-futurizma, ki spominjajo na DMC DeLorean iz filmske trilogije “Nazaj v prihodnost”. Na prvi pogled se zdi, da avtomobil premore zakovičeno zunanjost, a ob natančnejšem ogledu se odkrijejo zanimive sledi, ki spominjajo na nabojne luknje, in skrivajo neprebojni značaj motorja znamke M102.

Ena od značilnih lastnosti avtomobila so vrata v obliki galebjih kril, podobno kot pri originalnem C 111. Notranjost ohranja klasičen pridih s fizičnimi gumbi, analognimi merilniki, lesenim furnirjem in rjavimi sedeži, ki vozilu dajejo razkošen občutek.

Čeprav ni znano, kateri motor je vgrajen v to sodobno interpretacijo, so originalni C 111 v 70. letih poganjali zanimivi motorji, kot sta štirirotorski Wanklov motor in petvaljni turbodizel. Tudi poznejše različice s V8 motorjem so avtomobilu omogočile impresivne hitrosti. Hitrosti so presegale 250 mph, kar ga je postavilo pred takratne konkurente, kot je Bugatti Veyron.

Mercedes-Benz W201 je bil znan po svojih različnih pogonskih agregatih, od štirivaljnika M102 do močnih 3,2-litrskih motorjev AMG.

Michael Sailstorfer je svojo kreacijo opisal z besedami: “Rad bi ustvaril vsestranske, a hkrati delujoče skulpture na mestih, kar mi je všeč.” To je poudaril tudi v objavi na uradnem Mercedes-Benzovem Instagram profilu.

vir Foto: Mercedes Benz Instagram Portal24