Mercedes-Benz priznal zamudo glede elektrifikacije

ByMiha Kovač

25. februarja, 2024
Foto: Pexels

Mercedes-Benz priznal zamudo glede elektrifikacije

Mercedes-Benz, vodilni proizvajalec luksuznih avtomobilov, je nedavno javno priznal, da je njihov prehod na elektromobilnost doživel zamudo. Na nedavni tiskovni konferenci, kjer so bili predstavljeni letni rezultati za leto 2023, je bilo razkrito, da Mercedes načrtuje, da bodo priključni hibridi in povsem električna vozila do leta 2030, predstavljali 50 odstotkov njihove prodaje. Omenjeno v primerjavi s prvotnimi načrti pomeni petletno zamudo. Julija 2021 je podjetje namreč napovedovalo, da bo ta cilj doseglo že do leta 2025.

Prilagoditev prihaja po strategiji “Ambicija 2039”, ki je bila predstavljena pred nekaj leti z obetavnim ciljem, da Mercedes-Benz Cars postane popolnoma električen do konca desetletja, “kjer bodo razmere na trgu to dopuščale”. Ta nekoliko dvoumna izjava je zdaj dopolnjena z novo napovedjo, ki priznava, da bo dosežek 50-odstotnega deleža elektrificiranih vozil odvisen od tržnih razmer.

Izvršni direktor Ola Källenius je priznal, da so za podjetje konvencionalni avtomobili na bencinski in dizelski za podjetje še vedno ključni vir denarnega toka. V intervjuju za Bloomberg je poudaril, da je cenovna pariteta med električnimi vozili in vozili z notranjim izgorevanjem še vedno daleč stran, saj proizvodni stroški električnih avtomobilov v tem desetletju ne bodo padli na raven tistih z motorji z notranjim izgorevanjem. To je še posebej pereče v luči prihajajočih strožjih emisijskih standardov, kot je Euro 7, ki bodo verjetno povečali stroške proizvodnje tradicionalnih avtomobilov.

Napredek je vseeno obetaven

Kljub temu Mercedes poroča o obetavnem napredku na področju elektrifikacije. Leta 2023 je podjetje dobavilo 401.943 priključnih hibridov in povsem električnih avtomobilov, kar predstavlja 20,5-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. Prodaja električnih vozil se je povečala za impresivnih 61,3 odstotka, kar kaže na rastoče povpraševanje po tej vrsti vozil.

Mercedes za prihodnost obljublja razvoj na področju električnih vozil z novo platformo MMA, ki je namenjena predvsem električnim avtomobilom, vendar še vedno omogoča uporabo tradicionalnih motorjev. Ta platforma bo podlaga za najmanj štiri nove modele, ki bodo lahko dosegli do 750 kilometrov z enim polnjenjem in podpirali hitrosti polnjenja do 300 kW. Mercedes prav tako obljublja inovativne funkcije, kot je dvosmerno polnjenje, kar nakazuje, da podjetje kljub priznanju zamude ostaja zavezano vodilni vlogi v elektrifikaciji avtomobilske industrije.

[Vir: Motor1]; Portal24