Mercedes ustavlja platformo za proizvodnjo MB.EA Large

Mercedes [Foto: Pexels]

Mercedes ustavlja platformo za proizvodnjo MB.EA Large

Mercedes-Benz naj bi ustavil razvoj svoje nove platforme za proizvodnjo velikih električnih vozil MB.EA Large, kar je posledica počasnejše prodaje modelov EQE in EQS, kot je bilo prvotno pričakovano. Prvi je o tej potezi poročal nemški časnik Handelsblatt, ki navaja, da bo ta odločitev pri stroških razvoja prihranila milijarde, saj podjetje ponovno preučuje svojo strategijo za prihodnje luksuzne avtomobile.

Platforma MB.EA, načrtovana za leto 2028, je obljubljala uvedbo več tehnologij, predstavljenih na modelu Vision EQXX z ultra dolgim dosegom, vključno z dosegom več kot tisoč kilometrov. Vendar se zdi, da ti načrti ne bodo realizirani. Namesto tega se bo Mercedes osredotočil na nadaljnji razvoj obstoječe platforme EVA2, ki jo trenutno uporabljata modela EQS in EQE.

Ola Källenius, šef Mercedes-Benza, je delničarjem zagotovil, da bo podjetje v bližnji prihodnosti nadaljevalo proizvodnjo tako električnih motorjev kot tudi motorjev z notranjim zgorevanjem. Ukinitve platforme MB.EA bi lahko podaljšale obstoj modelov, kot je razred S, dokler prehod na povsem električna vozila ne postane bolj izvedljiv.

“Mercedes-Benz bo do leta 2039 vztrajno ustvarjal predpogoje za CO2 nevtralen nov vozni park,” je zapisano v Mercedesovem sporočilu za javnost. “Pričakujemo, da bo globalni delež električnih avtomobilov in priključnih hibridov v naši prodaji novih avtomobilov v drugi polovici tega desetletja dosegel 50 odstotkov. Hitrost preobrazbe določajo razmere na trgu in potrebe naših strank. Izdelali bomo popolnega Mercedesa za vsako zahtevo stranke. V 2030-ih bomo fleksibilno ponudili vozila s popolnoma električnim pogonskim sistemom ali elektrificiranim visokotehnološkim motorjem z notranjim zgorevanjem.”

Iz podjetja so še dodali, da so svojo proizvodnjo naredili prilagodljivo glede na pogonske sisteme, ter da bodo za nadaljnji razvoj svojega portfelja izdelkov trajnostno uporabljali učinkovitosti med novimi in obstoječimi modeli. Vsi novi modeli Mercedes-Benz bodo izpolnjevali najvišje zahteve njihovih strank, so zaključili v izjavi.

[Vir: Handelsblatt]; Portal24; Foto: Pexels