Ta začimbna mešanica dviguje energijo in je zaveznik v boju proti holesterolu

Če ste eden izmed tistih, ki ima težave z visokim holesterolom, bi vam ta mešanica začimb lahko zelo pomagala. Holesterol je že leta ena največjih skrbi zdravnikov. Leta 2021 je imelo povišano raven holesterola kar 56 odstotkov prebivalcev, starejših od 25 let. Zaradi tega vedno več ljudi spreminja svoje prehranjevalne navade, pa tudi življenjski slog nasploh. 

To je za’atar, zelo priljubljena mešanica začimb na Bližnjem vzhodu, ki se uporablja predvsem v sirski, armenski in turški kuhinji. Sestavljen je iz timijana, origana, majarona, sumaka in sezamovih semen. Prilagodi se skoraj vsem receptom in popestri okus jedi ter je zaveznik v boju proti holesterolu in zniževanju njegove ravni v telesu.

Ta začimba se uporablja tudi za pomiritev kašlja in lajšanje posledic gripe. Poleg tega zaradi visoke vsebnosti kalcija, železa, bakra in magnezija pomaga, da so kosti močne in zdrave.

Zaradi vsebnosti fenolov, polifenolov in flavonoidov ima lastnosti, ki dajejo energijo in izboljšujejo razpoloženje. Nekateri trdijo tudi, da izboljšuje krvni obtok.

Kako pripraviti za’atar

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 2 žlici kumine
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 žlici posušenega origana
  • 2 žlici sumaka

Postopek priprave:

Semena kumine rahlo prepražite v suhi ponvi, le toliko časa, da začnejo izpuščati svojo aromo. V terilnici jih zmeljite jih v fin prah, nato pa vmešajte vse druge sestavine ter 2 žlički soli in 1 žličko sveže mletega črnega popra. Zdaj je za’atar pripravljen za uporabo v vaših receptih. V čistem kozarcu ali nepredušni posodi je lahko shranjen en mesec.

vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: