Mestne oblasti odpovedale Božič v Betlehemu

ByAna Koren

16. novembra, 2023 ,
Božično drevo v Betlehemu [Foto: Wikimedia]Božično drevo v Betlehemu [Foto: Wikimedia]Božično drevo v Betlehemu [Foto: Wikimedia]

Mestne oblasti odpovedale Božič v Betlehemu

Mestne oblasti v Betlehemu na Zahodnem bregu so sporočile, da letos na trgu Manger, kjer naj bi se rodil Jezus Kristus, ne bo božičnega drevesa in okrasnih lučk. To potezo so izvedle v počastitev palestinskih “mučenikov”. To je prvič, odkar v tem mestu božič praznujejo na sodoben način, da na trgu Manger Square ne bo božičnega okrasja.

Med pandemijo koronavirusa SARS-CoV-2 so okraske na trgu Manger sicer postavili. Mestne oblasti Betlehema pa so se tokrat odločile, da bodo “v čast mučenikom” in “v znak solidarnosti s prebivalci Gaze” do 25. decembra odstranile vse že nameščene okraske.

Tiskovni predstavnik mesta Betlehem je pojasnil, da bodo kljub temu potekale božična maša in božične molitve, vendar pa v mestu ne bo božičnih okraskov zaradi trenutnih razmer v Palestini, ki vključujejo konflikt v Gazi in napade na Zahodni breg.

Betlehem, mesto s približno 25 tisoč prebivalci, je močno odvisno od turizma, zlasti okoli Božiča, ko privablja obiskovalce z vsega sveta na trg Manger in baziliko Kristusovega rojstva. Vendar pa je zaradi nedavnih dogodkov, kot je napad Hamas-a na Izrael, turistični obisk Betlehema upadel.

Trg Jasli je bil tradicionalno božično okrašen že od časa britanske vladavine nad Palestino. Drevo, ki je raslo ob policijski postaji, so okrasili s primernimi okraski, in pred nekaj leti so na trgu postavili večje plastično drevo ter okrasno razsvetljavo po celotnem trgu.

Tiskovni predstavnik mesta Betlehem je napovedal, da bo letošnje obeleževanje Kristusovega rojstva bolj skromno in osredotočeno na molitev.

vir

Foto: Wikimedia/Dejavnost Lehava 2013 Pikiwiki Izrael

Portal24