Meta – od gredice do skodelice

ByAna Koren

9. maja, 2023
Foto: Pixabay

Meta – od gredice do skodelice

Vse o meti, od gredice do skodelice. Naziv “meta” se nanaša na skupino zelišč, ki spadajo v družino Lamiaceae in vključuje rastline, kot so poprova, limonska, ingverjeva, čokoladna meta in še več. Ta zelišča so zaradi svojega osvežujočega vonja in okusa.

Meta je za gojenje na vrtu zelo enostavna. Najboljše je, da jo sadimo na sončno mesto. Potrebuje dobro odcedno zemljo in zmerno zalivanje, pri čemer se izogibajte prevelikim količinam vode. Sadike lahko na vrt posadimo pomladi ali jeseni.

Da bi pridobil najboljši okus in aromo, je treba liste mete obirati redno in obilno. Najboljše jih je obirati zgodaj zjutraj, ko so listi najbolj sveži. Priporočljivo je, da jih režemo tik nad tlemi, da spodbudimo rast novih listov.

Ko jih naberemo, jih lahko uporabimo takoj, ali pa jih shranimo za poznejšo uporabo. Najboljše je, da jih posušimo ali zamrznemo. Za sušenje zberemo več listov in jih zavežemo v šopek, nato pa jih obesimo na suho, zračno mesto, stran od neposredne sončne svetlobe. Listi bodo pripravljeni za uporabo, ko se bodo posušili in postali krhki.

Na vrtu lahko pridelamo veliko količino mete, ki jo lahko uporabljamo v različnih jedeh in napitkih. Lahko jo uporabimo za pripravo osvežilnega čaja, jo dodamo k solatam, juham, omakam, sladicam in drugim jedem.

Foto: Pixabay

Ne spreglejte…

Kamilice – od gredice do skodelice

Kamilice so zelišča, ki se pogosto uporabljajo v medicini, kulinariki in kozmetiki. Imajo lahko bele ali rumene cvetove in prijeten, nežen vonj. Gojimo jih lahko na vrtu ali v lončkih na okenskih policah. Za uspešno pridelavo kamilice potrebujemo sončno in dobro odcedno mesto. Najbolje jih je saditi spomladi ali jeseni, v zemlji, ki je dobro pripravljena in gnojena… več tukaj.