Metsola: Novi parlament bo “začel delovati takoj”

Roberta Metsola [Foto: Wikimedia/Evropski parlament]

Metsola: Novi parlament bo “začel delovati takoj”

Sedanja predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je napovedala, da se bodo voditelji političnih skupin EU zbrali na prvem uradnem srečanju v torek, po volitvah po vsej EU. Metsola je poudarila, da bo novi parlament “začel delovati takoj”. “Že v torek se bodo vodje političnih skupin zbrali na prvi seji parlamentarne konference predsednika,” je dodala.

Na srečanju bodo med drugim “pregledali rezultate evropskih volitev z namenom izvolitve naslednjega predsednika Evropske komisije in se dogovorili o časovnem načrtu za konstituiranje novega parlamenta,” je dejala Metsola.

“Današnje rezultate vidim kot znak zaupanja ljudi”

V prihodnjih tednih bo ključnega pomena oblikovanje političnih skupin in oblikovanje večine, ki bo delala na političnem programu, ki bo določil smer naše Unije v prihodnjih letih. Novi parlament bo imel svojo ustanovno sejo v Strasbourgu 16. julija, je napovedala Metsola.

“Kot predsednica tega parlamenta vidim današnje rezultate kot znak zaupanja ljudi, da bo parlament še naprej vodil evropsko agendo v naslednjih petih letih, pa tudi kot signal, da se moramo še bolj potruditi, da dosežemo ljudi, ki so glasovali. Demokracija je živa in naš parlament bo konstruktiven in bo še naprej delal za vse Evropejce,” je še dodala Metsola.

Evropske volitve: Evropska ljudska stranka obdržala večino

Evropska ljudska stranka (EPP), ki združuje desnosredinske stranke, socialdemokrate in liberalce, je obdržala večino v novem sklicu Evropskega parlamenta, kažejo prvi začasni izidi evropskih volitev, ki so se končale nocoj.

Po delnih izidih bo EPP imela 189 poslancev, socialdemokrati (S&D) 135, liberalci (Renew) pa 80 poslancev. Te tri največje politične skupine bodo imele po začasnih izidih 404 poslance, kar je nekoliko manj kot v prejšnjem sklicu, ko so jih imeli 417. Novi sklic Evropskega parlamenta bo štel 720 poslancev, za izvolitev predsednika komisije pa je potrebna nadvečina, to je 361 poslancev… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Evropski parlament/Wikipedia