Michelinov kulinarični vodnik je letos že šestič zapored razglasil najboljše slovenske restavracije in s tem ponovno potrdil mednarodni ugled slovenske gastronomije. V vodnik MICHELIN Guide Slovenia 2025 je uvrščenih kar 72 restavracij, kar je devet več kot lani, na Michelinovem zemljevidu pa letos sveti skupno 12 zvezdic.
Slovenija se tako utrjuje kot pomembna kulinarična destinacija, kjer kakovost, trajnost in ustvarjalnost sodijo v sam svetovni vrh.
Največji uspeh je ponovno dosegla Hiša Franko pod vodstvom chefinje Ane Roš, ki že šesto leto zapored ohranja tri Michelinove zvezdice in tudi zeleno zvezdico za trajnost.
Hiša Franko je tako ena od zgolj 153 restavracij na svetu s tremi zvezdicami, med njimi pa je le 37, ki se hkrati ponašajo z zeleno zvezdico. Ana Roš je osma chefinja na svetu s tremi zvezdicami, skupaj z le še eno drugo žensko pa tudi edina s kombinacijo treh rdečih in ene zelene zvezdice.
Dve zvezdici za restavracijo Milka, sedem restavracij z eno zvezdico
Z dvema zvezdicama se ponaša restavracija Milka z Davidom Žefranom, ki ohranja prestižno priznanje že tretje leto zapored. Po eno zvezdico so si prislužile restavracije:
- COB, chef Filip Matjaž
- Dam, chef Uroš Fakuč
- Gostilna pri Lojzetu, chef Tomaž Kavčič
- Grič, chef Luka Košir
- Hiša Denk, chef Gregor Vračko
- Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin
- Pavus, chef Marko Pavčnik
Prvič podeljena tri posebna Michelinova priznanja
Letos je Slovenija dočakala tudi prvo podelitev treh posebnih Michelinovih nagrad:
- Young Chef Award: Filip Matjaž (COB) za izjemen talent mlade generacije
- Sommelier Award: Anže Kristan (Gostilna pri Lojzetu) za vrhunsko vinsko spremljavo in osebni pristop
- Service Award: Jan Sinčič (Salicornia) za topel in sproščen odnos do gostov
Devet zelenih zvezdic za trajnost
Poleg Hiše Franko zeleno zvezdico letos prejme še osem restavracij. Na novo jo je prejela restavracija hotela Plesnik, kjer ustvarjata Janez Bratovž in Tom Čopar. Ostale restavracije z zeleno zvezdico so:
- Galerija okusov, chef Marko Magajne
- Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc
- Gostilna Repovž, chef Grega Repovž
- Grič, chef Luka Košir
- Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin
- Gostilna Mahorčič, chefinja Ksenija Krajšek Mahor
- Špacapanova hiša, chef Ago Špacapan
Prestižna oznaka Bib Gourmand za 12 restavracij
Michelin je 12 restavracijam podelil oznako Bib Gourmand, ki pomeni odlično razmerje med kakovostjo in ceno. Letos so oznako na novo pridobile restavracije Lesnika, Etna in Gredič. Med dobitnicami so tudi:
- Gostilna in vinoteka Faladur
- Gostilna Rajh
- Gostilnica Ruj
- Restavracija Jožef
- Kodila
- Lalu Bistro
- Gostilna Mahorčič
- Restavracija Majerca
- Restavracija Triangel
V izboru 2025 skupno 72 restavracij
V vodnik MICHELIN Guide Slovenia 2025 je vključenih 72 restavracij, od tega 9 novih. Med novinkami so restavracije: Dveri Pax, Grad Štanjel Restaurant & Lounge, Hiša Raduha, Jaz by Ana Roš, Old Cellar Bled, Plesnik, Salicornia, TaBar in The Restaurant.
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je poudaril: »Vsaka dodatna zvezda poveča prepoznavnost Slovenije kot vrhunske turistične destinacije v svetu, hkrati pa služi kot navdih mladim, ki delajo ali pa se šele odločajo za delo v gostinstvu.«
Generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin pa dodaja: »Opažamo, da vse več turistov našo državo za svojo ciljno destinacijo izbere prav zaradi vrhunske kulinarike. To je dodana vrednost, s katero zadovoljujemo najzahtevnejše goste.«
Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak Olaj je izpostavila pomen strateškega sodelovanja z Michelinom: »Z devetimi zelenimi zvezdicami znova potrjujemo, da gresta odličnost in trajnost z roko v roki. Na STO bomo tudi v prihodnje izpostavljali vrhunske kulinarične zgodbe in skrbeli, da bo Slovenija ostala prepoznavna kot destinacija nepozabnih doživetij.«
Slovenija tako s kombinacijo kulinarične odličnosti, inovativnosti in trajnostnega pristopa še naprej piše zgodbo uspeha na svetovnem gastronomskem zemljevidu.
Foto: Slovenska turistična organizacija