Microsoft bo ločil Teams od svojih Office izdelkov

ByMiha Kovač

1. aprila, 2024
Foto: Pixabay

Microsoft bo ločil Teams od svojih Office izdelkov

Microsoft je po ekskluzivnem poročilu agencije Reuters napovedal, da bo svojo priljubljeno aplikacijo za sporočanje, Teams, globalno ločil od svojih Office izdelkov. Ta poteza prihaja po prvotni ločitvi Teams od Office paketov v Evropski uniji oktobra, kar je bil odgovor na protimonopolno preiskavo, ki jo je sprožila Evropska komisija.

Microsoftova odločitev je odziv na uradno protimonopolno preiskavo Evropske komisije, ki je bila sprožena po pritožbi komunikacijske platforme Slack, sedaj v lasti Salesforce. Slack je leta 2020 vložil pritožbo, trdil, da Microsoft nezakonito povezuje Teams z Microsoftovimi produktivnostnimi programi, kar omejuje konkurenco.

Evropska komisija je izrazila zaskrbljenost, da Microsoft s povezovanjem Teams z Microsoft 365 brez možnosti izbire za stranke, “podeljuje distribucijsko prednost” Teamsu. Komisija je tudi izrazila bojazen, da je Microsoft “morda omejil interoperabilnost” med svojimi produktivnostnimi paketi in konkurenčnimi rešitvami.

Kot odgovor na preiskavo je Microsoft šest mesecev po prvotni ločitvi v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) in Švici napovedal, da bo Teams ločil od Office paketov globalno. Poleg tega je Microsoft objavil, da bo ponudil Microsoft 365 po nižji ceni brez Teams v EGP in Švici, kot del prizadevanj za obravnavo skrbi Komisije.

Microsoft se je prav tako zavezal k ustvarjanju novih in izboljšanju obstoječih virov o interoperabilnosti, da bi podprl integracijo tretjih aplikacij, s čimer bi povečal konkurenčnost in izbiro za stranke.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: