Microsoft in Amazon bosta zaradi tehnološke krize odpustila 28.000 ljudi

Microsoft in Amazon, dve največji podjetji na svetu, sta v obdobju po pandemiji, ki je pretresla tehnološki sektor, začeli skupno odpuščati 28.000 ljudi.

Programski velikan je začel pošiljati obvestila približno 10.000 delavcem, ki bodo izgubili delo v tem četrtletju. Amazon je medtem začel pošiljati e-pošto 18.000 ljudem v ZDA, Kanadi in Kostariki katerih delovna mesta bodo ukinili.

“To je bilo potrebno”

Obe podjetji sta dejali, da so boleči ukrepi potrebni za izravnavo upočasnitve prodaje in morebitne recesije, zaradi katere so kupci bolj previdni. Tehnološka industrija je med pandemijo pridobila z nenadnim porastom povpraševanja po računalnikih, telefonih, programski opremi in blagu, naročenem prek spleta, kar je povzročilo nenavaden tempo zaposlovanja. 

Salesforce Inc. je v začetku tega meseca napovedala, da bo odpustila približno 10 odstotkov svoje delovne sile. Družba je pred tem priznala, da se je njena delovna sila v zadnjih štirih letih skoraj potrojila.

Matična družba Facebooka, Meta, je lansko jesen napovedala obsežno ukinjanje delovnih mest. Twitter je odpustil približno polovico svoje delovne sile.

Izvršni direktor Satya Nadella je pred objavo rezov opozoril, da gre tehnološka industrija skozi obdobje upočasnjene rasti in se bo morala prilagoditi.

“Med pandemijo je prišlo do nenadnega pospeška. Mislim, da bomo danes šli skozi fazo, ko se bo povpraševanje nekoliko normaliziralo. Morali bomo narediti več z manj – pokazati bomo morali lastno povečanje produktivnosti z lastno tehnologijo,” Nadella dejal v intervjuju na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici. 

Nekaj ​​najtežjih odločitev v naši zgodovini

Microsoft je dejal, da še vedno načrtuje zaposlovanje ljudi na strateških, konkurenčnih področjih, kot je umetna inteligenca. Rezi so se razširili tudi na Microsoftov oddelek za videoigre. Pri slednjem so bili prizadeti nekateri ljudje v Bethesda Game Studios, proizvajalcu prihajajočega Starfielda, kot tudi 343 Industries, podjetju, ki stoji za Halo Infinite iz leta 2021.

Microsoft v Washingtonu odpušča 878 ljudi.

“To je nekaj najtežjih odločitev, ki smo jih sprejeli v naši 47-letni zgodovini. Ostati moramo dosledno podjetje v industriji, ki je neprizanesljiva do vsakogar, ki se ne prilagaja spremembam platforme,” je dejal Nadella.

Amazonov glavni maloprodajni direktor Doug Herrington dejal, da so rezi maloprodajnega velikana del prizadevanj za zmanjšanje stroškov, “da lahko še naprej vlagajo v širok izbor, nizke cene in hitro dostavo, ki jih imajo njihove stranke radi.” Dejal je, da bo podjetje še naprej znatno vlagalo v področja rasti, vključno z živili, Amazonovim programom prodaje med podjetji, storitvami tretjih prodajalcev in zdravstvenim varstvom.

Rezi so se začeli lani, sprva pa se je najslabše odrezala Amazonova skupina za naprave in storitve, ki izdeluje digitalno pomočnico Alexa in pametne zvočnike Echo. Zadnji krog bo imel največji vpliv na maloprodajni in kadrovski sektor.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Fundacija Gates: Ni prav, da smo ključni financerji svetovnega zdravja

Ni prav, da fundacija Billa in Melinde Gates igra tako pomembno vlogo pri financiranju svetovnega zdravja, vendar se ne bomo ustavili, dokler… več tukaj.

By A.K.

Komentar: