Microsoft je zanikal prevzem nadzora nad OpenAI

Britanski regulator, Urad za konkurenco in trge (CMA), napovedal preiskavo Microsoftovega partnerstva z OpenAI, s ciljem ugotoviti morebiten negativen vpliv na konkurenco na trgu aplikacij, ki temeljijo na umetni inteligenci. CMA sumi, da je to partnerstvo dejansko pripeljalo do tega, da je Microsoft pridobil nadzor nad OpenAI, ki je pred letom dni sprožila veliko zanimanja s predstavitvijo bota ChatGPT.

“V zadnjem času se je v sistemu upravljanja OpenAI zgodilo veliko sprememb, pri nekaterih pa je bilo vpleteno tudi podjetje Microsoft,” je ugotovil britanski regulator. Zato želijo ugotoviti, ali je partnerstvo med Microsoftom in OpenAI, vključno s temi spremembami, privedlo do združitve in kako bi to lahko vplivalo na konkurenčno okolje.

Microsoft se je zavezal, da bo vložil več kot 10 milijard dolarjev v OpenAI. Trenutno ima Microsoft v OpenAI 49-odstotni delež v podjetju. Generalni direktor OpenAI, Sam Altman, je 29. novembra napovedal, da bo Microsoft imel status opazovalca v upravnem odboru. Slednje omeni dostop do zaupnih informacij, vendar brez glasovalnih pravic.

Microsoft je zanikal prevzem nadzora nad OpenAI

Microsoft je danes zanikal, da bi prevzel nadzor nad OpenAI, pri čemer je predsednik Microsofta, Brad Smith, izjavil: “Edina sprememba je status opazovalca brez glasovalnih pravic v odboru OpenAI, kar se bistveno razlikuje od primerljivih prevzemov, na primer Googlovega nakupa DeepMinda v Veliki Britaniji.”

Smith je dodal: “Tesno bomo sodelovali s CMA, da bi zagotovili vse potrebne informacije.” Konec novembra je upravni odbor OpenAI nenadoma razrešil Altmana kot izvršnega direktorja, pri čemer so navedli, da je “izgubil zaupanje” in ni bil “vedno iskren v komunikaciji”, vendar niso natančneje pojasnili, v čem naj bi bila težava.

Nekaj dni pozneje je startup sporočil, da se Altman vrača na položaj izvršnega direktorja, in napovedal spremembe v upravnem odboru, vključno z imenovanjem novega članstva, kot sta nekdanji ameriški finančni minister Larry Summers in bivši vodja Salesforcea, Bret Taylor.

Vrnitev Altmana na položaj izvršnega direktorja lahko pomeni novo poglavje v razvoju neprofitnega startupa, ki se že dolgo trudi uravnotežiti strah pred morebitnimi grožnjami umetne inteligence in njen potencial za komercializacijo, je ugotovila agencija Reuters.

Spremembe v upravnem odboru se zdita v rokah Altmana in Microsofta, ki ga podpira tako finančno kot tehnološko, saj že ponuja OpenAI tehnologijo poslovnim uporabnikom po vsem svetu.

vir; Foto: Pexels; Portal24