Microsoft mora Evropski komisiji predložiti dokumente o uporabi AI v Bingu

Umetna inteligenca [Foto: Freepik]

Microsoft mora Evropski komisiji predložiti dokumente o uporabi AI v Bingu

Evropska komisija je Microsoftu naročila, da mora do 27. maja predloži dokumente v zvezi z uporabo generativne umetne inteligence (AI) v svojem iskalniku Bing. Rok velja za dva sistema – ‘Copilot in Bing’, večnamenski sistem, ki lahko ustvarja besedilo in slike na podlagi uporabniških poizvedb, in ‘Image Creator by Designer’, generator slik.

Komisija sumi, da umetna inteligenca v teh sistemih ustvarja lažne informacije, znane kot “halucinacije”, ter “deepfake” vsebine, ki jih ustvarja AI, kar bi lahko privedlo do manipulacije volivcev. To je morda v nasprotju z zakonom EU o digitalnih storitvah (DSA).

DSA je celovita uredba o spletni vsebini, ki zahteva, da zelo velike platforme, kot je Microsoft, nadzorujejo širok nabor različnih tveganj, povezanih z njihovimi storitvami. Generativni sistemi AI uporabnikom omogočajo ustvarjanje vsebine s pomočjo poizvedb, kot so odgovori na vprašanja, pisanje esejev, zgodb ali pesmi ter ustvarjanje slik ali zvokov.

“Halucinacije” se pojavijo, ko uporabnik postavi vprašanje generativnemu AI sistemu in dobi napačen odgovor. ‘Deepfakes’ vključujejo namerno uporabo umetne inteligence za manipulacijo slike ali videoposnetka resnične osebe, da bi jo napačno predstavili – na primer, da bi ji v usta položili določene besede.

Če Microsoft zahtevanih dokumentov ne zagotovi pravočasno, DSA dovoljuje Komisiji, da podjetje kaznuje z globo do enega odstotka njegovega globalnega letnega prihodka in naloži dodatno dnevno globo v višini do pet odstotkov njegovega dnevnega prihodka. Če Komisija na koncu ugotovi, da Microsoftu ni uspelo ublažiti tveganj, opisanih v DSA, bi lahko globe dosegle šest odstotkov svetovnega letnega prihodka.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: