Microsoft prevzel mesto najvrednejšega podjetja na svetu

Foto: Portal24 (AI)Umetna inteligenca, ChatGPT/ Foto: Portal24

Microsoft prevzel mesto najvrednejšega podjetja na svetu

Microsoft je prevzel naziv najvrednejšega podjetja na svetu, ki ga je Apple držal od leta 2021. Obe podjetji trenutno zasedata vodilno mesto na seznamu najvrednejših, saj imata približno 2,88 bilijona dolarjev tržne kapitalizacije. S tem se je zaključila Appleova večletna prevlada, ko je pred dvema letoma postalo prvo podjetje, ki je doseglo tržno vrednost 3 bilijone dolarjev.

Microsoft je svojo dominanco utrdil s predstavitvijo svojih izdelkov na dogodku o umetni inteligenci, ki je potekal januarja v San Franciscu. Posebno pozornost je pritegnil finančni partner Microsofta z OpenAI, podjetjem, ki stoji za vodilnim chatbotom ChatGPT. Na dogodku je Microsoft predstavil svoj najnovejši izdelek – Copilot, ki ga že uporablja v svoji programski opremi 365 na več platformah. Copilot je zdaj na voljo tako potrošnikom kot podjetjem.

Apple in umetna inteligenca

Apple, ki je že dlje časa v igri z umetno inteligenco, jo uporablja v programski opremi Siri in iPhone. V zadnjem času pa se je govorilo, da bo Applov projekt razvoja električnega avtomobila, imenovan Titan, temeljil na umetni inteligenci. Tržniki napovedujejo, da bo Apple kmalu povzročil navdušenje s svojim najnovejšim izdelkom AI – Apple Vision Pro, kompletom za virtualno resničnost, ki je bil na voljo za prednaročilo 19. januarja.

Tečaj delnic obeh podjetij je letos nekoliko padel, predvsem zaradi šibke uspešnosti kitajskega gospodarstva. Kljub temu pa delnice Microsofta še vedno rastejo, skupaj z večino drugih delnic, povezanih z umetno inteligenco, in so narasle za približno 4,7 odstotka. Investicijske banke ostajajo optimistične glede prihodnosti obeh podjetij. Citigroup za Apple napoveduje ciljno ceno 230 dolarjev. Wedbush pa verjame, da se bodo delnice dvignile na 250 dolarjev. Glede na Microsoft pa Wedbush napoveduje skok na 455 dolarjev, medtem ko BNP navaja ciljno ceno 471 dolarjev.

vir; Foto: Portal24 (AI)