Mihai Kogalniceanu: Nova trdnjava Nata v Evropi

ByMiha Kovač

23. junija, 2024 ,
Patriot sistem [Foto: Wikimedia/Ameriška vojska; narednica Alexandra Shea]

Mihai Kogalniceanu: Nova trdnjava Nata v Evropi

Letalska baza Mihai Kogalniceanu (MK) v Romuniji doživlja intenzivno preobrazbo, ki jo bo spremenila v največjo Natovo bazo v Evropi, večjo celo od Ramsteina v Nemčiji. Šest RAF Eurofighter Typhoon lovcev stoji na vzletno-pristajalni stezi z rohnečimi motorji, medtem ko zemeljsko osebje ureja zadnje podrobnosti pred vzletom. V daljavi se dviga oblak prahu nad tri kilometre in pol dolgim gradbiščem vzletno-pristajalne steze, vroč severni veter pa piha proti novim in starim hangarjem.

Letalska baza Mihai Kogalniceanu je dobila ime po bližnji vasi v Romuniji, ki je poimenovana po liberalnem politiku iz 19. stoletja. Ta kraj postaja ključno strateško središče znotraj Nata. V odgovor na rusko invazijo v Ukrajini se Nato krepi na vzhodni meji, kar ruskega predsednika Vladimirja Putina skrbi. Baza MK bo kmalu gostila eskadriljo romunskih letal F-16, nedavno kupljenih na Norveškem, brezpilotna letala MQ-9 Reaper in vojaško mesto, kjer se bo izmenjevalo osebje Natove vojske, letalstva in mornarice iz 32 držav, vključno z najnovejšo članico Finsko.

Strateško izredno pomembna baza

Baza, ki se nahaja le 20 kilometrov od črnomorske obale in 300 kilometrov zračne črte od Odese, ter 400 kilometrov od Sevastopola na Krimu, je strateško izjemno pomembna. To je tretja in zadnja turneja pilota RAF Charlieja Tagga v tej bazi. “Tu je veliko večja ameriška prisotnost, veliko več infrastrukture, stanovanj, ljudi in opreme,” pravi Tagg. Dodaja, da je ruska invazija na Ukrajino spremenila tako območja, nad katerimi leti, kot strateški položaj misije. Medtem ko so leta 2021 Natovi lovski piloti leteli daleč nad mednarodnimi vodami v Črnem morju, zdaj ostajajo 12 navtičnih milj nad romunskimi in bolgarskimi teritorialnimi vodami, da bi se izognili nesporazumom in stopnjevanju situacij z Rusi.

“Prej smo bili tukaj kot odvračilni dejavnik pred vsako rusko agresijo. Zdaj smo bolj kot zagotovilo drugim državam Nata, kot je Romunija, da smo tukaj in da smo pripravljeni braniti,” pravi Tagg. “Letimo z oboroženimi letali, kar pošilja jasno sporočilo.” Odkar je prispelo v oporišče, ni bilo klicev za prestrezanje ruskega letala, so pa bili na prejšnjih misijah nad Baltikom.

“Samo šli bodo mimo, to ni v nasprotju z nobenim mednarodnim pravom, imajo pravico do tega. Ampak mi bomo postavili letalo poleg tega sovražnika. S taktičnega vidika to kaže Rusom, da smo aktivni, letimo z oboroženimi letali, kar pošilja jasno sporočilo. In nam daje dragocene obveščevalne podatke – beležimo serijske številke letal in orožja, ki ga ta letala prevažajo, kar se prav tako prilega celotni obveščevalni sliki,” pojasnjuje Tagg.

Incidenti nad črnim morjem

Kljub temu so se nad Črnim morjem zgodili že incidenti. Septembra 2022 je ruski pilot napačno razumel ukaz s tal in skoraj sestrelil britansko letalo za zbiranje obveščevalnih podatkov s 30-člansko posadko. Marca 2023 je ameriški dron MQ-9 Reaper, ki je vzletel iz Romunije, nad mednarodnimi vodami namerno sestrelil rusko letalo SU-27 Flanker.

V vsakdanjem življenju v bazi MK kljub vsemu prevladuje mir. Pred pisarno poveljnika baze Nicolaeja Cretuja glasni galebi in vrane obirajo češnje. Scott Delay iz ameriške vojaške podpore načrtuje logistiko za 1840 ameriških vojakov, ki jih baza trenutno podpira. “Poskušamo jim dati občutek doma, medtem ko so tukaj. Tako se ne razlikuje od katere koli skupnosti. Okoli nje je samo ograja,” pravi Delay. Ameriški vojaki se najtežje privajajo na počasnejše dostave naročenih predmetov iz spleta, ki trajajo tedne, namesto nekaj ur, kot so vajeni.

Letalska baza Mihai Kogalniceanu se spreminja v ključni člen Natovega obrambnega sistema, pripravljenega na odziv proti morebitnim grožnjam in zagotavljanje varnosti članic zveze.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Wikimedia/Ameriška vojska; narednica Alexandra Shea