Mila zima in rekordno malo dežja: Evropi grozi suša

ByAna Koren

25. februarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Kanali v Benetkah suhi, strokovnjaki svarijo pred sušo v Evropi

Zelo mila zima, rekordno malo dežja in osupljivo pomanjkanje snega v Evropi so pustile reke, kanale in jezera po vsej celini na zaskrbljujoče nizkem nivoju. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko ponovile lanske hude suše.

Podobe posušenih rečnih strug in nizke gladine jezer običajno povezujemo s poletno vročino, ne zimo. A izjemno topel in suh začetek leta je prizadel številna evropska območja, predvsem osrednjo in jugozahodno Francijo, severno Španijo in severno Italijo.

Razmere z vodo v Evropi so postale zelo negotove, ugotavlja januarja objavljena študija raziskovalcev s tehnološke univerze v Gradcu. Za analizo virov svetovne podzemne vode so uporabili satelitske posnetke.

“Pred nekaj leti si ne bi predstavljal, da bo voda problem v Evropi. Imamo težave z oskrbo z vodo – o tem moramo razmišljati,” je dejal eden od raziskovalcev Torsten Mayer-Gürr.

“Grozi veliko hujša suša kot lani”

Francija, ki preživlja najbolj sušno obdobje v več kot 60 letih, bi lahko kmalu uvedla omejitve vode. “Francija je od 21. januarja do 21. februarja ,zabeležila 32 zaporednih dni brez večjih padavin ” je dejal Simon Mittelberger. Mittelberger je klimatolog pri Météo-France, kar je najdaljše obdobje, odkar se vodijo evidence leta 1959.

To škodljivo vpliva na reke in jezera, pa tudi na tla, poudarja Mittelberger: “Zemlja je veliko bolj suha kot običajno.” 

Trenutne ravni vlažnosti tal v Franciji se običajno ne zabeležijo do sredine aprila. Tudi snega ni bilo veliko.

“Razmere v Pirenejih so blizu rekordno nizkemu sneženju za ta letni čas,” je dejal Mittelberger. V Alpah je zapadlo 63 odstotkov manj snega kot običajno. Pomanjkanje snega pozimi lahko ogrozi vodne zaloge spomladi in poleti.

Lansko poletje je Francija utrpela najhujšo sušo v zgodovini, a Mittelberger opozarja, da bi lahko bile razmere letos še hujše, če v naslednjih nekaj mesecih ne bo večjih padavin. Christophe Béchu, minister za ekološki prehod, pravi, da je zimska suša brez primere, in opozarja, da je država v pripravljenosti.

Velika suša v Italiji

V Italiji nekatera najbolj znana vodna telesa usihajo. Nivo vode v Gardskem jezeru je tako nizek, da se je zdaj mogoče sprehoditi do otoka sredi jezera. Še nekaj mesecev nazaj te ”promenade” ni bilo.

Prav tako je zdaj veliko težje poklicati vodni taksi v Benetkah, saj so nekateri kanali postali preplitvi za navigacijo gondol. Deloma tudi zaradi pomanjkanja padavin. Mesto, ki se je dolgo balo poplav, se zdaj spopada z nasprotno težavo.

Najdaljša italijanska reka Pad, ki se vije skozi severno kmetijsko središče, ima 61 manj vode kot običajno za ta letni čas. Lansko poletje je italijanska vlada razglasila izredne razmere za območje okoli reke Pad, ki je doživelo najhujšo sušo v zadnjih 70 letih.

Giorgio Zampetti, generalni direktor italijanske okoljevarstvene skupine Legambiente, se boji, da najhujše šele prihaja: “Leto 2023 se je šele začelo, a že kaže zaskrbljujoče znake v smislu ekstremnih vremenskih pojavov.”

Španija

Španija je imela lani najtoplejših 12 mesecev, in so zaskrbljeni glede oskrbe z vodo. “Ne moremo zagotoviti oskrbe z vodo za pitje ali za gospodarske potrebe, če se zanašamo zgolj na dež,” je nedavno izjavila Teresa Ribera, ministrica za ekološki prehod.

Španija je napovedala, da namerava v upravljanje z vodami, vključno z ukrepi za izboljšanje sanitarij in čiščenja ter posodobitev namakanja vložiti približno 24 milijard dolarjev. Od leta 1980 se je povprečna količina razpoložljive vode zmanjšala za 12 odstotkov. Slednja naj bi se po napovedih do leta 2050 zmanjšala še za 40 odstotkov.

Suho vreme v Španiji ogroža tudi cenjeno šunko, saj nizke količine padavin in naraščajoče temperature vplivajo na želod, ki ga jedo prašiči.

https://twitter.com/andreixpop/status/1628517759075188738?s=20

“Prihodnji tedni bodo ključni”

Evropo so poletne suše torej že prizadeli, strokovnjaki se zdaj bojijo, da bi izjemno suha zadnja dva meseca lahko pomenila novo realnost, ki bi jo deloma povzročilo naraščanje povprečnih svetovnih temperatur.

“Takšne razmere so bile v preteklosti redke, vendar podnebne spremembe spreminjajo padavinske režime v Evropi in povzročajo, da so ti ekstremi pogostejši in intenzivnejši. V zadnjih tednih narašča zaskrbljenost zaradi pomanjkanja padavin, ob upoštevanju suše leta 2022. Prihajajoče tedni bodo ključni,” je za CNN povedala Andrea Toreti. Toreti je klimatologinja v Skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije.

Toreti je dejala, da bi pripisovanje zimske suše podnebnim spremembam zahtevalo posebno analizo, ki še ni bila izvedena, a dodal, da so takšni dogodki “pričakovan učinek podnebnih sprememb v smislu pogostejših in intenzivnejših ekstremov”.

vir Foto: Pexels