Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin je predsednik države Borut Pahor ugotovil, da ima Jana Ahčin kot kandidatka za mesto predsednice računskega sodišča, vso potrebno podporo. Milan M. Cvikl ima podporo za viceguvernerja. Predsednik bo predloga poslal v DZ, ki o imenovanju tudi odloča.

Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidata izpolnjujeta strokovne kriterije. Za opravljanje funkcij na katere sta predlagana, pa imata potrebne izkušnje. Podporo poslancev DZ-ja uživata oba.

Predsednik republike načrtuje, da bo oba predloga kandidatur z obrazložitvama v DZ poslal v začetku naslednjega tedna.” 

Kabinet predsednika države

Predsednik republike je za vodenje računskega sodišča izbral med prijavljenimi kandidati. Jano Ahčin je podprla tudi koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica. Za funkcijo predsednika računskega sodišča so se prijavili še Miroslav KranjcDušan Sterle in Aleksej Šinigoj.

Dosedanjemu predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu, se je mandat iztekel maja. Ker DZ še ni imenoval novega predsednika, je Vesel mandat podaljšal do sredine junija.

Predsednik republike lahko za funkcijo predsednika računskega sodišča izbira le med prijavljenimi kandidati. Za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije to ni potrebno. Koalicija je tako predsedniku Pahorju za kandidata izven javnega poziva skupno predlagala SD-jevega Milana M. Cvikla. Cvikl ima vso potrebno podporo za izvolitev.

Kandidature za  viceguvernerja so oddali še Primož Dolenc, viceguvernersko funkcijo je opravljal do začetka aprila, Miha MihičMatjaž Noč in Sibil Svilan. Pahor je moral, ker je prejšnji sklic DZ-ja v začetku februarja odrekel podporo kandidatu Marjanu Divjaku, poziv za to mesto ponoviti.

Javna predstavitev kandidatov je predvidena po posredovanju predloga kandidature v imenovanje v DZ. DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje absolutna večina, ki je 46 vseh poslancev.

Foto: STA

By A.K.

Komentar: