V Banja Luki sta bili na 24. mednarodnem gledališkem festivalu Petar Kočić nagrajena predstava Gledališča Koper Jugoslavija, moja dežela in igralka Milena Zupančič. Okrogle mize se je po predstavi Jugoslavija, moja dežela, kot predstavnik Ministrstva za kulturo, udeležil mag. Gregor Jagodič.

Predstava Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirača, ki je bila nagrajena že večkrat, je dobila še eno nagrado. Tokrat je dobila nagrado za najboljšo moško vlogo. Za vlogo Nedelka jo je dobil igralec Boris Šavija. Predstava Koprskega gledališča je nastala po istoimenskem romanu Gorana Vojnoviča v koprodukciji z Gledališčem Prijedor in Fundacijo Friedrich Ebert Stiftung.

Posebno nagrado za igralsko partnerstvo je za igro z beograjskim igralcem Miodragom Mikijem Kristovićem, v predstavi Cement Beograd v režiji Sebastijana Horvata in izvedbi Beograjskega dramskega gledališča, dobila Milena Zupančič. Predstava je nastala po predlogi dramskega besedila Milana Ramšaka Markovića.

Predstavi Jugoslavija, moja dežela je sledila okrogla miza. V razpravi je mag.Jagodič poudaril pomen mednarodnega sodelovanja in izmenjave cehovskih praks. Osvetlil je sporočilo predstave o grozotah vojne in njenih posledicah, ki so več generacij osiromašile na različnih področjih. Kultura mora preseči ekonomske, politične, vojaške in druge delitve, saj je umetnost lahko tudi orodje za doseganje miru, je dejal Jagodič.

Mag. Jagodič se je ob robu festivala sestal s predstavnico Ministrstva za kulturo Republike Srbske v Banja Luki Tatjano Đaković in direktorico Narodnega gledališča Republike Srbske v Banja Luki Dijano Grbić.

Gledališki festival je potekal od 6. do 11. junija 2022.

Foto: 24UR

By A.K.

Komentar: