Milorad Dodik: Evropska unija spominja na javno hišo

ByAna Koren

21. februarja, 2023 ,

Milorad Dodik: Evropska unija spominja na javno hišo

Voditelj bosanskih Srbov Milorad Dodik je Evropsko unijo primerjal z javno hišo in zatrdil, da ima slabe namene do Bosne in Hercegovine ter njenih entitet. 

“EU me spominja na javno hišo, kjer plačuje za prostitucijo,” je Dodik dejal novinarjem v Banjaluki.

Dodik se je tam srečal s pripadniki civilne zaščite te entitete, ki so sodelovali v akciji reševanja žrtev potresa v Turčiji.

To je bil Dodikov komentar na prejšnja pojasnila EU, da bo BiH iz evropskih skladov prejela nadomestilo v višini 75 odstotkov stroškov, ki so jih imele ekipe za iskanje in reševanje med bivanjem v Turčiji, če bi bile tja poslane na podlagi odločitve Sveta Turčije.

Svet ministrov BiH take odločitve nikoli ni sprejel. Zato sta entiteti svoje ekipe v Turčijo poslali samostojno, vse stroške bodo zdaj plačali davkoplačevalci. 

Minister za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Elmedin Konaković je pred tem izrazil obžalovanje zaradi tega dejstva. Opozoril je, da je ministrski svet zaradi te opustitve padel na prvem izpitu.

Dodik je dejal, da ne potrebuje nobenega denarja iz EU in da zavrača vsak poskus, da bi ekipe civilne zaščite iz RS nastopale pod zastavo države BiH, kar je označil za “farso” . “Ne bi smeli zaupati EU,” je dejal Dodik. Zatrdil je, da ima Unija vedno skrite namene in zdaj poskuša centralizirati Bosno in Hercegovino.

vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Milorad Dodik: Rusija širi mir in stabilnost

Voditelj bosanskih Srbov Milorad Dodik je znova pohvalil Rusijo, predvsem njeno diplomacijo, češ da po svetu širi mir in stabilnost. 

Dodikov urad je medijem izjavo posredoval ob 10. februarju, ki ga Rusija zaznamuje kot dan svoje diplomacije. Predsednik Republike Srbske je izjavo izkoristil za ponovno nekritično poveličevanje vsega, kar počne Moskva.

Dodik je ocenil, da današnji diplomati Rusije, z vodenjem miroljubne politike s ciljem stabilne prihodnosti človeštva in spoštovanja temeljnih načel mednarodnega prava in vloge Združenih narodov, nadaljujejo tradicijo svojih predhodnikov “z delom za lastno blaginjo, pa tudi za države po svetu”.

Spomnimo: Rusija je država, ki je začela z agresivno vojno proti Ukrajini… več tukaj.