Minil je 106 dan vojne.  Rusija z brutalno močjo nadaljuje napreduje na vzhodu Ukrajine. Včeraj zvečer je še močneje udarila po strateškem mestu Severodoneck. Slika v Severodonecku ostaja nejasna. Mednarodna prizadevanja, da bi iz Ukrajine odpeljali za svet prepotrebno žito se nadaljuje. ZN  so znova opozorili, da se v državah v razvoju z valom lakote in revščine brez primere sooča vedno več ljudi. 

Četrtkov povzetek:
  • Rusko bombardiranje je ukrajinske čete potisnilo iz Severodonecka pravi regionalni guverner Luganska. 
  • Zelenskyy je bitko za Severodoneck označil za najtežjo, kar jih je Ukrajina videla doslej.
  • Zelensky je ameriškim poslovnim voditeljem dejal, da naj svet oslabi Rusijo. 
  • Ruski zunanji minister je dejal, da je Moskva pripravljena odpreti koridorje za izvoz žita iz Ukrajine, a mora Ukrajina najprej razminirati Črno morje. 
  • ZN opozarjajo, da ruska invazija na Ukrajino “grozi, da bo sprožila val brez primere velikega in pomanjkanja”. 
Zelensky: Svet naj bi oslabil Rusijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky je včeraj zvečer dejal, da se moraRusijo oslabiti in svet naj bi to storil. Zelensky je prek video povezave govoril z voditelji severnoameriških podjetij. Ukrajina opravlja svojo vlogo na terenu, vendar so, da bi gospodarsko oslabili Rusijo potrebne še strožje sankcije.

“Rusijo moramo popolnoma izklopiti iz svetovnega finančnega sistema,” je Zelensky dejal poslovnim voditeljem. Zelensky meni, da Rusija, da bi se vojna končala noče sesti za pogajalsko mizo, ker se počuti močno.  Vključitev Rusije v mirovna pogajanja “preprosto ni mogoča, ker Rusija še vedno čuti svojo moč,” je dejal. Zelensky je dodal, da se je Ukrajina pripravljena pogajati o koncu vojne z Rusijo, vendar ne na račun njihove neodvisnosti.

Zaradi vojne v Ukrajini bo najbolj prizadeto gospodarstvo Velike Britanije

Po mnenju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), bo zaradi posledic ruske invazije na Ukrajino, bolj kot katera koli druga velika industrijska država, najbolj trpelo gospodarstvo Velike Britanije.

Po napovedih se bo gospodarska rast Velike Britanije prihodnje leto umirila. Številke iz dvoletnih gospodarskih obetov OECD glede na ocenjeno 4,7-odstotno rast letos in 2,1-odstotno rast prihodnje leto, doseženo pred šestimi meseci predstavljajo močno znižanje.

Svetovna banka poroča, da naj bi se ukrajinsko gospodarstvo letos skrčilo za približno 45 odstotkov banka. 

Vir: AP/Euronews

Foto: Reuters