Minimalna plača v Sloveniji po novem 878 evrov neto

ByAna Koren

12. januarja, 2023 ,

Minimalna plača v Sloveniji po novem 878 evrov neto

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je sporočil novi znesek minimalne plače, ki bo višja za 100 evrov in bo po novem 878 evrov neto. Gre za enega večjih dvigov minimalne plače v zadnjem obdobju.

Število prejemnikov minimalne plače se bo zaradi napovedanega zvišanja povečalo. Razmerja med zaposlenimi se bodo dodatno porušila, opozarja profesorica z ekonomske fakultete Polona Domadenik Muren.

“Ob novem dvigu minimalne plače, če pričakujemo, da se bo ta zvišala za 100 evrov neto, bo asistent z magisterijem, od katerega pričakujemo, da bo delal več kot srednješolski učitelj in naredil ob tem še doktorat, imel le za 185 evrov neto višjo plačo od minimalne.”

Polona Domadenik Muren

Tudi načeloma dogovorjeni višji izhodiščni 26. plačni razred za pomočnice vzgojiteljic ob zvišanju minimalne plače pomeni, da te še vedno ostajajo na minimalni plači. Ob tem se pojavi še vprašanje financiranja.

“Razliko v oskrbovalnini pokrivajo občine, če občine tega denarja ne bodo imele, bodo to pokrili starši.”

Zaradi zvišanja minimalne plače sindikati že pozivajo k zvišanju preostalih plač. Na Pošti Slovenije dodatek do minimalne plače v tem trenutku prejema le okoli deset zaposlenih, pravi pooblaščenec sindikata Sašo Gržinič. Po novem bi lahko dodatek do minimalne plače prejemala polovica zaposlenih: “To pomeni med 2500 in 2900 zaposlenih na Pošti.”

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik smisla v določanju minimalne plače ne vidi. “Vsak dvig plač uničuje celotna razmerja v državi in nagrajuje tiste, ki so najbolje plačani, to so bolj populistične dnevne muhe, ki jih trosijo, namesto da se reče, da bodo v prihodnjih šestih mesecih pripravili nov plačni sistem, in bi bil učinek bistveno boljši.” Ministrstvo je sicer že pripravilo izhodišča za reformo javnega plačnega sistema. Poleg tega je že ustanovljena pogajalska skupina, ki se ukvarja s plačnim sistemom v gospodarstvu.

vir Foto: zajem zaslona (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Joc Pečečnik: strah nas je, da nas bo ubila lastna vlada

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je nastopil čas za končanje “logike trdega socializma“, ki ne učinkuje nikjer v razvitem svetu. V SBC-ju se po njegovih besedah zavedajo, da je v politiki težko sprejemati nepriljubljene odločitve, “a mora biti dober politik sposoben sprejemati tudi manj priljubljene ukrepe“… več tukaj.