Minimalna plača je zvišana za 50 evrov bruto

ByA.K.

23. januarja, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Minimalna plača je zvišana za 50 evrov bruto

Vlada Slovenije je sprejela odločitev o uskladitvi minimalne plače. Vlada je pri tem upoštevala zakonske smernice ter pričakovanja delodajalskih združenj. Poteza je bila sprejeta v skladu z določili zakona, ki predvideva enkratno letno uskladitev minimalne plače, vsaj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Vlada je ta znesek uskladila s stopnjo inflacije za december preteklega leta v primerjavi z decembrom leta pred tem.

Minimalna plača v Sloveniji se je s prejšnjih 1203,36 evra, tako povišala za 50 evrov bruto na 1253,9 evra bruto. Sprememba je začela veljati od 1. januarja tekočega leta. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Luka Mesec, je ob objavi odločbe poudaril, da so rezultati spremembe zakonodaje iz leta 2018 o definiciji minimalne plače zgovorni.

Po njegovih besedah se je minimalna plača od leta 2011 do 2017 povečala za 17,4 odstotka, v zadnjih petih letih pa za impresivnih 42,7 odstotka. Povprečna plača se je v istem obdobju povečala za 10,3 odstotka v prvem delu ter za 30,1 odstotka v zadnjih petih letih. Minister Mesec poudarja pozitivne učinke teh ukrepov na področju minimalne plače. Minister Mesec meni, da je čas, da postane minimalna plača osnovna plača in temelj za vse plačne razrede, vključno s plačami v javnem sektorju.

Napoved dviga minimalne plače

Minister Mesec je obenem izrazil potrebo po večjem poudarku na dvigu preostalih plač, saj so številni plačni razredi še vedno pod ravnjo minimalne plače. V tem kontekstu je napovedal dvig minimalne plače za 4,2 odstotka. Slednje ustreza stopnji inflacije. Minister sindikate in delodajalce poziva, da prenovijo kolektivne pogodbe v javnem in zasebnem sektorju ter ustrezno ovrednotijo delo vseh zaposlenih.

Sindikati so izrazili obžalovanje, da ni prišlo do višjega dviga minimalne plače, kot so predlagali. Odločitev vlade, da se bodo minimalni življenjski stroški ugotavljali pogosteje, pa so sicer pozdravili. Prav tako podpirajo cilj, da nihče, ki dela, ne sme prejemati osnovne plače, nižje od minimalne.

Delodajalci, predstavljeni preko Gospodarske zbornice Slovenije, pozdravili odločitev o upoštevanju zakonskega določila, ki predvideva uskladitev minimalne plače le z inflacijo. Menijo, da odmik od tega pravila ne bi bil sprejemljiv, saj so razmere v gospodarstvu že dovolj zaostrene. Hkrati opozarjajo na javnofinančni primanjkljaj, ki bi ga lahko povzročil višji dvig minimalne plače.

V vsakem primeru pa je uskladitev minimalne plače pomembna tema, ki vpliva na življenje številnih delavcev v Sloveniji, in bo še naprej predmet razprave med vladnimi organi, sindikati in delodajalci.

vir; Foto: Pixabay; Portal24